Πληθωρισμός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Πληθωρισμός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποπληθωρισμό παρέμεινε και τον Οκτώβριο η Ευρωζώνη, αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα, με τη χώρα να εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ. Η αρνητική πορεία του πληθωρισμού και οι ενδείξεις ότι το δεύτερο Lockdown που επιβάλλουν πολλές χώρες θα «γονατίσει» την οικονομία σχεδόν προεξοφλούν νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Το ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό, σε αρνητικά επίπεδα(-0,3%) τον Οκτώβριο, καταγράφοντας όμως μεγάλη πτώση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα ένα χρόνο πριν(+0,7%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,3%, έχοντας όμως υποχωρήσει σε σύγκριση με το 1,1% του Οκτωβρίου 2019.

Μεταξύ των χωρών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στην Ελλάδα(-2%), Εσθονία(-1,7%) και Ιρλανδία(-1,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Πολωνία(3,8%), Ουγγαρία(3%) και Τσεχία(2,9%).

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 15 χώρες-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και σημείωσε άνοδο σε δέκα.

Πληθωρισμός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης-1

Για τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συνεισφορά στων δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε από τον κλάδο τροφίμων, αλκοολούχων και καπνού(+0,38 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολουθεί ο κλάδος υπηρεσιών(+0,19 ποσοστιαίες μονάδες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή