Η Κίνα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Η Κίνα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Με βοήθεια από την Ευρώπη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελεύθερη πτώση των επιτοκίων στην Ευρώπη βοήθησε και την Κίνα να δανειστεί για πρώτη φορά στα χρονικά από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο. Η χώρα βγήκε στις αγορές με ομόλογα αποτιμώμενα σε ευρώ και άντλησε το ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα 5ετους διάρκειας εξασφάλισαν αρνητικό επιτόκιο, -0,152%, ενώ το επιτόκιο στα 10ετη και τα 15ετή διαμορφώθηκε στο 0,318% και 0,664% αντίστοιχα.

«Οι επενδυτές θέλουν περισσότερη έκθεση στην Κίνα, καθώς οι αγορές της χώρας ανοίγουν. Η ταχεία ανάρρωση της Κίνας από την πανδημία και η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι επίσης στοιχεία ελκυστικά» εξήγησε στη Wall Street Journal ο Σάμιουελ Φίσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank στη χώρα. 

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα πούλησε για πρώτη φορά από το 2004 ομόλογα σε ευρώ και τον περασμένο μήνα άντλησε 6 δισ. δολάρια από την έκδοση ομολόγων σε δολάριο. Οι επενδυτές ανταποκρίνονται θετικά στις εξόδους της στις αγορές, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμούς 4,9%. Το ΔΝΤ σημείωσε τον Οκτώβριο πως η Κίνα θα είναι πιθανότατα η μόνη μεγάλη οικονομία που θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του 2020, με το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 1,9%.

Την ελκυστικότητα των κινεζικών ομολόγων έχει ενισχύσει και η ένταξή τους σε μεγάλους διεθνείς δείκτες από εταιρείες όπως οι Bloomberg LP, FTSE Russell και JPMorgan Chase. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή