Η Κίνα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Η Κίνα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

Με βοήθεια από την Ευρώπη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η ελεύθερη πτώση των επιτοκίων στην Ευρώπη βοήθησε και την Κίνα να δανειστεί για πρώτη φορά στα χρονικά από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο. Η χώρα βγήκε στις αγορές με ομόλογα αποτιμώμενα σε ευρώ και άντλησε το ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα 5ετους διάρκειας εξασφάλισαν αρνητικό επιτόκιο, -0,152%, ενώ το επιτόκιο στα 10ετη και τα 15ετή διαμορφώθηκε στο 0,318% και 0,664% αντίστοιχα.

«Οι επενδυτές θέλουν περισσότερη έκθεση στην Κίνα, καθώς οι αγορές της χώρας ανοίγουν. Η ταχεία ανάρρωση της Κίνας από την πανδημία και η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι επίσης στοιχεία ελκυστικά» εξήγησε στη Wall Street Journal ο Σάμιουελ Φίσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank στη χώρα. 

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα πούλησε για πρώτη φορά από το 2004 ομόλογα σε ευρώ και τον περασμένο μήνα άντλησε 6 δισ. δολάρια από την έκδοση ομολόγων σε δολάριο. Οι επενδυτές ανταποκρίνονται θετικά στις εξόδους της στις αγορές, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμούς 4,9%. Το ΔΝΤ σημείωσε τον Οκτώβριο πως η Κίνα θα είναι πιθανότατα η μόνη μεγάλη οικονομία που θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του 2020, με το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 1,9%.

Την ελκυστικότητα των κινεζικών ομολόγων έχει ενισχύσει και η ένταξή τους σε μεγάλους διεθνείς δείκτες από εταιρείες όπως οι Bloomberg LP, FTSE Russell και JPMorgan Chase.