ΜΙΣΘΟΙ

Στην Ασία/Ειρηνικό οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών το 2021

Στην Ασία/Ειρηνικό οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών το 2021

Τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη αναμένεται να παρουσιάσουν οι μισθοί στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού το 2021, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η περιοχή έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα της πανδημίας του κορωνοϊοού. 

Παρότι οι μισθοί δέχονται πιέσεις σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, στην Ασία/Ειρηνικό η μέση αύξηση προβλέπεται στο 4,3% το επόμενο έτος συγκριτικά με τη φετινή 3,2%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ECA International. Συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, η αύξηση μεταφράζεται σε 1,7%, όμως και πάλι είναι υψηλότερη από το παγκόσμιο μέσο όρο του 0,5% – μολονότι τα ποσοστά πληθωρισμού είναι διαφορετικά ανά τον κόσμο. 

Η Ινδονησία αναμένεται να ηγηθεί της τάσης το 2021 και να καταλάβει την κορυφαία θέση στο τοπ τεν που κυριαρχείται από οκτώ ακόμη χώρες της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού. Οι μισθοί στην Ινδονησία προβλέπεται να αυξηθούν 3,8% έναντι 2,6% εφέτος, καθώς οι εργοδότες βάζουν τέλος στο «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων και ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ισραήλ με προβλεπόμενη αύξηση 2,8%, έχοντας μικρό προβάδισμα έναντι της Σιγκαπούρης και της Ταϋλάνδης που βρίσκονται στην τρίτη θέση με αύξηση 2,7%. Η Κολομβία με αύξηση 2,7% είναι η μοναδική χώρα στο τοπ τεν που δεν ανήκει στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. 

Στην Ασία/Ειρηνικό οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών το 2021-1
Caption

 

Η εν λόγω κατάταξη βασίστηκε σε στοιχεία από 370 πολυεθνικές επιχειρήσεις από 68 χώρες σε μία σειρά από κλάδους, την περίοδο από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο. Η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού απέφυγε τα εκτεταμένα και καθολικά lockdowns που επιβλήθηκαν σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών. 

Η Κίνα αναμένεται να «δει» αυξήσεις μισθών της τάξης του 2,3% μετά του πληθωρισμού, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι μισθοί προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση 3%, αν και με τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στο 2,4% η πραγματική μισθολογική αύξηση θα είναι μόλις 0,6%, πολύ χαμηλότερα από τον τοπικό μέσο όρο. 

Πηγή: CNBC