Λαγκάρντ: Να λυθεί άμεσα η εμπλοκή στον κοινοτικό προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Λαγκάρντ: Να λυθεί άμεσα η εμπλοκή στον κοινοτικό προϋπολογισμό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Εκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυνε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, να εξέλθουν από το αδιέξοδο στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού και να απελευθερώσουν κονδύλια προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης που έχει πληγεί σοβαρότατα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι το ιστορικό πακέτο Νέας Γενιάς της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει άμεσα λειτουργικό χωρίς καμία καθυστέρηση. Αναφερόμενη στην οικονομία, είπε ότι αναμένεται να πληγεί πολύ σοβαρά από τη νέα έξαρση του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία συνιστούν σαφέστατο κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται πλέον σε διπλή ύφεση, η Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευσή της για περαιτέρω μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανά μέτρα την αύξηση των αγορών ομολογων και περισσότερα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες. «Η μεγάλη πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής θα είναι η γεφύρωση του χάσματος έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και η ανάκαμψη ανακτήσει τη δυναμική της», τόνισε. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε συγχρόνως ότι έργο της ΕΚΤ θα είναι να «διασφαλίσει» το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, μία νύξη που οικονομολόγοι θεωρούν ότι σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν φροντίζει απαραιτήτως για το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, που βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό, αλλά για να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. «Οταν αναφερόμαστε σε ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το επίπεδο των συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και η διάρκεια της πολιτικής στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.