Με «άριστα» το Βιετνάμ στην πανδημία

Με «άριστα» το Βιετνάμ στην πανδημία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βιετνάμ έχει αναδειχθεί στο «αστέρι» της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, αποτελώντας την πρώτη χώρα στην περιοχή που θα παρουσιάσει εφέτος ανάπτυξη. Μαζί με την ανάκαμψη που παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας, τα νέα στοιχεία πιστοποιούν για μία ακόμη φορά τις διαφορετικές κατευθύνσεις που ακολουθούν οι οικονομίες της Ασίας και των κορυφαίων οικονομιών της Δύσης. 

Η οικονομία του Βιετνάμ αναμένεται να αναπτυχθεί 2,4% εφέτος, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο του αποδίδει τα εύσημα για τα αποφασιστικά βήματα στα οποία προέβη για να συγκρατήσει την πανδημία. Το Βιετνάμ είχε μόνο 1.288 κρούσματα κορωνοϊού και 35 θανάτους. Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη και το 2021 με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,5%, καθώς η ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

Παρότι το Βιετνάμ στερείται του εξοπλισμού υγείας που έχουν πολλές πιο εύπορες χώρες, εφήρμοσε πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγείας. Παρασκεύασε γρήγορα τεστ και χρησιμοποίησε μία πολιτική που συνδύαζε τα τεστ με τη στενή ιχνηλάτηση των επαφών θέτοντας υπό έλεγχο τα κρούσματα καθώς και την εργασία από το σπίτι. 

Αυτό βοήθησε την οικονομία της χώρας να συνεχίσει τη λειτουργία της, με τις εξαγωγές του Βιετνάμ προς τις ΗΠΑ να αυξάνονται 23% στα τρία πρώτα τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις εξαγωγές ειδικά ηλεκτρονικών να παρουσιάζουν αύξηση 26%. Επίσης, με την πανδημία πολλές ξένες εταιρείες μετέφεραν στο Βιετνάμ τη μεταποιητική τους δραστηριότητα, καθώς χρειάστηκε να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίες τους. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή