Το χρέος κίνδυνος για επενδυτές και ανεπτυγμένες

Το χρέος κίνδυνος για επενδυτές και ανεπτυγμένες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές αλλά και για τις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν «χτυπήσει κόκκινο» με το παγκόσμιο χρέος να έχει εκτιναχθεί στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποίησε χθες διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). 

H κρίση του κορωνοϊού ώθησε το παγκόσμιο χρέος στο επίπεδο ρεκόρ των 272 τρισ.δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, με το IIF να προβλέπει ότι σύντομα θα καταρρίψει και νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 277 τρισ.δολάρια έως τα τέλη του έτους. Και αυτό, επειδή οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χρειάστηκε να προχωρήσουν σε τεράστια μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Η Σόνγια Γκίμπς, γενική διευθύντρια του IIF αρμόδια πρωτοβουλιών παγκόσμιας πολιτικής, δήλωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι οι ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αναιμική ανάπτυξη και αυξανόμενα επίπεδα χρέους ταυτόχρονα. «Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές απειλούνται από ένα είδος στασιμοπληθωρισμού – εξασθενημένη ανάπτυξη, με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλά επ΄αόριστον. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα». 

Η Γκιμπς υπογράμμισε επίσης και τους αυξανόμενους κινδύνους προς τους επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετήσουν χρήματα σε κρατικά ομόλογα. Η Κίνα εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της πενταετές ομόλογο με αρνητική απόδοση, ακολουθώντας τη Βρετανία, που επίσης εξέδωσε εφέτος το Μάιο ομόλογο με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά. Τα αρνητικά επιτόκια συνιστούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους όταν συνδυάζονται με υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο χρέος, επισημαίνει η Γκιμπς, η οποία έκανε λόγο για τεράστιες στρεβλώσεις στις αγορές. 

Μήπως λοιπόν επίκειται μία παγκόσμια κρίση χρέους;

Ενα ομόλογο με αρνητική απόδοση σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να πληρώσει για να δανειστεί. Οσοι αγοράζουν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές θα αυξηθούν. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν έστω και λίγο, τότε αυτό θα αρχίσει να έχει επίπτωση στην αξία του κεφαλαίου που διακρατούν οι ομολογιούχοι. «Οι επενδυτές που ίσως θελήσουν να παραμείνουν στα κρατικά ομόλογα για την ασφάλεια θα προσανατολιστούν σε όλο και πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες ενεργητικού για κέρδη, απλά και μόνο επειδή πώς να αποκομίσουν κέρδη όταν το ομόλογό τους δίδει αρνητική απόδοση;», είναι ένα ερώτημα που θέτει η Γκιμπς. Αυτό, επισημαίνει, είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη και φυσικά στην Ιαπωνία και τώρα προστίθεται και η Κίνα, «πρόκειται για μία σοβαρή στρέβλωση της αγοράς». 

Πηγή: CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή