Εμβόλιο Οξφόρδης: Πόσο θα στοιχίζει

Εμβόλιο Οξφόρδης: Πόσο θα στοιχίζει

1' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που ονομάζεται AZD1222, και έδειξε αποτελεσματικότητα 70,4% αποθηκεύεται σε απλή ψύξη, διανέμεται εύκολα, ενώ υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πιο φθηνά στην αγορά. 

Σύμφωνα με το Reuters υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα στοιχίζει 2,5 ευρώ ανά δόση. Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα μπορεί να το παράξει με κόστος λίγων δολαρίων ανά δόση. 

Στη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι το κόστος του δεν θα υπερβαίνει τα 4 δολάρια ανά δόση, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακευτικής στο Μεξικό. 

Το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας τον Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι θα το διαθέσει στην τιμή των 3 δολαρίων ανά δόση στην Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ενώ πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι θα στοιχίζει 4 έως 5 δολάρια ανά δόση στο Μπαγκαντλές. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κόστος του σε άλλες περιοχές. Η AstraZeneca έχει πάντως διαβεβαιώσει ότι δεν θα βγάλει κέρδος από την διάθεση του εμβολίου κατά τη διάρκειας της πανδημίας. Θα προσπαθήσει να έχει κέρδος στις πλουσιότερες χώρες «την κατάλληλη στιγμή». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Moderna θα στοιχίζει από 32 έως 37 δολάρια ανά δόση, ενώ το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στοιχίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση.