Ο Ερντογάν, η λίρα και το «ειδύλλιο» των Τούρκων με τον χρυσό

Ο Ερντογάν, η λίρα και το «ειδύλλιο» των Τούρκων με τον χρυσό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ολόκληρος χρόνος συναλλαγματικής κρίσης, με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, ήταν αρκετός για να φουντώσει το «ειδύλλιο» των Τούρκων με τον χρυσό.

Απόδειξη το γεγονός ότι αγορές του πολύτιμου μετάλλου παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη ζήτηση για χρυσό εγκυμονεί τον κίνδυνο να βάλει ακόμη μια «τρικλοποδιά» στη λίρα, σε μια εποχή που το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν «καρατόμησε» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, διορίζοντας στη θέση του τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ. Παράλληλα, απομάκρυνε τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, διορίζοντας στη θέση του τον Λουτφί Ελβάν.

Η αρχική αισιοδοξία ξεφούσκωσε γρήγορα

Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τον μίνι ανασχηματισμό, η λίρα πήρε ανάσα, ανακάμπτοντας 10% και έχοντας απομακρυνθεί από το ιστορικό χαμηλό -πέραν των οκτώ λιρών έναντι του δολαρίου- που είχε αγγίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Έκτοτε δυσκολεύεται να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό. Περίπου το ίδιο διάστημα, επενδυτές και επιχειρήσεις της Τουρκίας αύξησαν κατά 2,2 δισ. δολάρια τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, στα 36,4 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Οι Τούρκοι δεν ξεχνούν την αγάπη τους για τον χρυσό, παρά την ανάκαμψη της λίρας και την πτώση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου αυτόν τον μήνα. Το γεγονός ότι οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο  μέρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, οι τοποθετήσεις των επενδυτών αποτελούν ακόμη ένα εμπόδιο στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρότι οι αρχές της Άγκυρας υιοθετούν πιο φιλικές στην αγορά πολιτικές, επιδιώκοντας την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

«Τα μη-ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα είναι οι δύο βασικοί λόγοι που διατηρούν υψηλή τη ζήτηση για χρυσό», εξηγεί στο Bloomberg ο Ντογκουγκάν Τσισέκ, στέλεχος επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Troy Precious Metals. Παράλληλα, η υποχώρηση των τιμών του χρυσού ερμηνεύεται ως αγοραστική ευκαιρία για εκείνους που «βλέπουν» περιθώρια ανόδου, προσθέτει.

Χρυσός: Προστασία σε δύσκολους καιρούς

Η ζήτηση για χρυσό από την Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως προστασία σε περιόδους υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και υψηλού πληθωρισμού, αλλά και ως παραδοσιακό δώρο σε θρησκευτικά μυστήρια όπως ο γάμος.

Οι τοποθετήσεις σε χρυσό προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους Τούρκους επενδυτές από ό,τι τα τουρκικά ομόλογα ή τουρκικές μετοχές. Και οι ευμετάβλητες επιδόσεις της λίρας δείχνουν ότι ακόμη δεν μπορούν να ποντάρουν σε σταθερή άνοδο του τουρκικού νομίσματος. Τις τελευταίες ημέρες η λίρα δυσκολεύεται να κινηθεί σε θετικό έδαφος, παρά τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας διετίας στο βασικό επιτόκιο και άλλα μέτρα της κεντρικής τράπεζας για τη συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης.

Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενες αγορές, μετά το πέσο Αργεντινής.  Και παρότι ο χρυσός υποχώρησε στη διάρκεια του Νοεμβρίου και για τρίτο διαδοχικό μήνα, από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 19%, ενώ τον Αύγουστο αναρριχήθηκε σε ιστορικό ρεκόρ.

Δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα, η πρόκληση για τον Ερντογάν και το νέο οικονομικό του επιτελείο είναι να μειώσει την εξάρτηση των πολιτών από τον χρυσό, με την ελπίδα ότι θα επιδείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη λίρα.

με πληροφορίες από Bloomberg

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή