Βρυξέλλες και Λονδίνο αναγγέλλουν ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

Βρυξέλλες και Λονδίνο αναγγέλλουν ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

Επανεκκινούν οι συνομιλίες την Κυριακή για την αποτροπή εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σάββατο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε μετά τη συνομιλία ότι οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο θα συνεχιστούν την Κυριακή. Είχαν διακοπεί την Παρασκευή προ του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκαν.

«Οι διαφορές παραμένουν. Καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν δεν επιλυθούν. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα ξανασυναντηθούν αύριο. Εμείς θα μιλήσουμε ξανά τη Δευτέρα,» δήλωσε η κα φον ντε Λάιεν.

Παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται, οι δυο επικεφαλής ανέφεραν ότι «πρέπει να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια» από τους διαπραγματευτές για να εκτιμηθεί εάν αυτές μπορούν να «επιλυθούν», ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε κοινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν ότι καμία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή, αν δεν επιλυθούν βασικά θέματα.

«Παραμένουν σημαντικές διαφορές σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, διακυβέρνηση και αλιεία», δήλωσαν ο κ. Τζόνσον και η κα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση. «Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν».

«Παρότι αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτών των διαφορών, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια από τις διαπραγματευτικές μας ομάδες για να εκτιμήσουμε εάν οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν», τόνισαν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ που προγραμματίζονται για την Κυριακή θα δείξουν εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια νέα εμπορική συμφωνία.

«Θα δούμε αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο», έγραψε ο κ. Μπαρνιέ το Σάββατο στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή