ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Συμβιβασμός Πολωνίας και Ουγγαρίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Πολωνού αξιωματούχου

Reuters: Συμβιβασμός Πολωνίας και Ουγγαρίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αποδέχτηκαν την πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από τη γερμανική προεδρία και περιμένουν τώρα περαιτέρω έγκριση από τις Κάτω Χώρες και άλλα σκεπτικιστικά κράτη μέλη, ανέφερε Πολωνός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. 

«Συμφωνούμε κατ’αρχήν αλλά υπάρχει κάποια πίεση… ο στόχος είναι να το κάνουμε αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (την Πέμπτη)», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πολωνία και Ουγγαρία, δύο χώρες με δεξιές, εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν, τον περασμένο Ιούλιο, τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια ωστόσο εξέφρασαν τη διαφωνία τους τόσο για το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 γιατί η Κομισιόν συναρτά την απελευθέρωση των κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ δήλωσε χθες ότι η σύνδεση προϋπολογισμού -Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησής του να ασκήσει βέτο. Αργότερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα χρειαστεί νέα Σύνοδος για να υπάρξει απόφαση στο θέμα του προϋπολογισμού.

Με πληροφορίες από Reuters