ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 2.000% για την εταιρία που υπόσχεται εμβόλιο από το στόμα

Ράλι 2.000% για την εταιρία που υπόσχεται εμβόλιο από το στόμα

Ένα άκρως θεαματικό ράλι απολαμβάνει η μετοχή μίας εταιρείας, η οποία υπόσχεται να φέρει στην αγορά ένα εμβόλιο για την Covid-19, το οποίο θα χορηγείται από το στόμα. Ο λόγος για την Vaxart, που έχει δει φέτος τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 2.000%.

«Οι περισσότεροι συνδέουμε τα εμβόλια με βελόνες» λέει ο Αντρέι Φλορόιου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Bloomberg. «Ένα εμβόλιο από το στόμα θα είναι το ιερό δισκοπότηρο». 

Ωστόσο ορισμένοι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν τα υποψήφια εμβόλια που θα έρθουν αργότερα στην αγορά θα καταφέρουν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από εκείνα, που προηγούνται. Η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech έχουν ήδη στείλει δόσεις στη Βρετανία και αύριο, Δευτέρα, θα αρχίσουν να προμηθεύουν και τις ΗΠΑ. Το εμβόλιο της Moderna προβλέπεται να ακολουθήσει σύντομα.

Η Vaxart δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με κυβερνήσεις. Αλλά σύμφωνα με την διοίκησή της βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για στρατηγικές συνεργασίες σε χώρες, όπως η Ινδία και το Μεξικό. Η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής της άρχισε τον Οκτώβριο και η δεύτερη θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. «Δεν θα είμαστε προφανώς στο πρώτο κύμα των εμβολίων. Αλλά δεν θα εμβολιαστούν όλοι το 2021» σημειώνει ο Φλορόιου. 

Πηγή: Money Review