Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021

Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 κατά τη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπέρ ψήφισαν 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ., οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι δύο Βουλευτές του Ε.ΛΑ.Μ.

Κατά ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του Α.Κ.Ε.Λ,. έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗ.ΚΟ., οι τρεις Βουλευτές της Ε.Δ.Ε.Κ., οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Βουλή τώρα θα κληθεί να ψηφίσει τα πρώτα δωδεκατημόρια Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα εντάχθηκε ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια ατζέντα για απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου για την χρήση του μηνός Ιανουαρίου 2021. Όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί η λογική των δωδεκατημορίων, δηλαδή οι δαπάνες ανά μήνα.

Τι είναι τα δωδεκατημόρια

Πλέον, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και θα εγκρίνει στη βουλή ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν μπορούν να εγκριθούν 12 δωδεκατημόρια. Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει ανά μήνα προϋπολογισμό, αλλά μόνο για τις συμβατικές της υποχρεώσεις και αυτός θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ολομέλεια (δωδεκατημόρια). Όμως, αυτή την διαδικασία μπορεί να την επαναλαμβάνει το κράτος μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους (δηλαδή του 2021).

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή