Επιστρέφουν οι υψηλοί συντελεστές του ΦΠΑ στη Γερμανία

Επιστρέφουν οι υψηλοί συντελεστές του ΦΠΑ στη Γερμανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 1ης Ιανουαρίου ο ΦΠΑ επιστρέφει στα επίπεδα τα οποία ίσχυαν πριν από τον Ιούλιο στην Γερμανία. Οι γιορτές συνεχίζονται, η Πρωτοχρονιά βρίσκεται ante portas, αλλά για τους Γερμανούς καταναλωτές σημασία έχει η επόμενη ημέρα, η 2α Ιανουαρίου.  Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε από 1ης Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου να μειώσει τον ΦΠΑ από 19% σε 16%, ενώ στα τρόφιμα από 7% στο 5% για την τόνωση της κατανάλωσης.Το μέτρο είχε ληφθεί για να τονωθεί η κατανάλωση λόγω ιού, αλλά προκύπτει το ερώτημα, εάν οι έμποροι επαναφέρουν τις τιμές στα προηγούμενα επίπεδα, αυξάνοντάς τες ουσιαστικά. Εάν τελικά συμβεί και σε τι εύρος, ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές, αλλά θα εξαρτηθεί κυρίως από τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, όπως το Lidl και το Aldi. «Ο ανταγωνισμός στο εμπόριο τροφίμων στη Γερμανία είναι σκληρός, και δεν θα είναι εύκολο για τους εμπόρους να αυξήσουν τις τιμές τους με την επαναφορά του ΦΠΑ», υποστηρίζει ο Μάρτιν Φάσναχτ, ειδικός σε θέματα εμπορίου στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών WHU. «Ιδιαίτερα σε καταστήματα τροφίμων τύπου Lidl και Aldi θα είναι ένα δύσκολο βήμα, γιατί στην πανδημία έχασαν ποσοστά της αγοράς, τα οποία απορροφήθηκαν από τα κανονικά σούπερ μάρκετ». Ο εκτελεστικός διευθυντής του Εμπορικού Συνδέσμου Γερμανίας HDE, Στέφαν Γκεντ, πιστεύει ότι λόγω του ανηλεούς ανταγωνισμού τα περιθώρια για αυξήσεις τιμών είναι «εξαιρετικά περιορισμένα».

Το ότι ο ΦΠΑ είναι ένα θέμα, το οποίο οι έμποροι χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν την προσοχή, φάνηκε από τότε που μειώθηκε ο συγκεκριμένος φόρος το καλοκαίρι. Τότε το Lidl δεν περίμενε καν μέχρι την ημέρα ισχύος του μέτρου, αλλά μείωσε τις τιμές μια εβδομάδα νωρίτερα. Το Aldi, ο άμεσος ανταγωνιστής, ακολούθησε, μειώνοντας επιπλέον τις τιμές κατά 3% σε όλα τα είδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή