Ο κορωνοϊός καθόρισε την πορεία των αγορών

Ο κορωνοϊός καθόρισε την πορεία των αγορών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νικητές και οι ηττημένοι στις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων το άγριο έτος 2020 καθορίστηκαν από τον παράγοντα που το καθόρισε για τους πάντες, δηλαδή την πανδημία. Ο κατάλογος των όσων κέρδισαν στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 κυριαρχείται από επιχειρήσεις οι οποίες ωφελήθηκαν από το ότι το προσωπικό τους τηλεργαζόταν και άλλες οι οποίες βασίζονται σε τάσεις απρόσβλητες από την πανδημία, όπως είναι η ανανεώσιμη ενέργεια. Τώρα, ανάμεσα στις εταιρείες που μετρούν πολύ σοβαρές απώλειες θα δούμε τις αεροπορικές, τις επιχειρήσεις κρουαζιερόπλοιων και τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, λόγω διακοπής των μετακινήσεων γενικώς. Πριν από ένα χρόνο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη μεγάλη αναταραχή που θα κατέστρεφε την οικονομία – αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το 2020, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η οικονομία στην Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί 8,3%. 

Τον Νοέμβριο οι επενδυτές άρχισαν να μετακινούνται σε φθηνότερες μετοχές, σκεπτόμενοι πως η έλευση των εμβολίων θα τερματίσει την πανδημία. Αυτό, όμως, δεν φάνηκε αρκετό για να διαγράψει τις ζημίες των κλάδων που επλήγησαν. «Ο φετινός χρόνος κατέστησε εμφανείς τους κινδύνους τού να εμπιστεύεται κανείς υπερβολικά τις οικονομικές προβλέψεις ή τις προσδοκίες των αγορών», παρατηρούν οι Μαρκ Νίκολς και Μαρκ Χίσλοπ, διευθυντές του τμήματος στρατηγικής μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών στην Jupiter Fund Management. Kαι προσθέτουν πως το να μπορείς να παραμένεις σταθερά αφοσιωμένος ως επενδυτής σε πρωτοπόρες εταιρείες, ευπροσάρμοστες στις αλλαγές, αποδεικνύεται σημαντικότερο από το να προσπαθείς να οραματιστείς το πού κατευθύνεται η οικονομία. Ανάμεσα στους ωφελημένους συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις που θέσπισαν την τηλεργασία, διότι οι υπάλληλοί τους συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λογισμικού συνεργασίας και τηλεδιάσκεψης, καθώς και τεχνολογικής υποστήριξης. Η καλύτερη επίδοση ανήκει στη σουηδική Sinch. Η τελευταία προσφέρει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα που μας ειδοποιούν για την άφιξη του ταξί μας ή ότι το δέμα μας βρίσκεται καθ’ οδόν ή μας υπενθυμίζουν το ραντεβού με τον γιατρό μας. Κερδισμένη ήταν μεταξύ άλλων και η Logitech International, κατασκευάστρια «ποντικιών» και πληκτρολογίων για Η/Υ. 

Αντιστοίχως, το 2020 η φυσική διαδικασία «πηγαίνω για ψώνια» έγινε δυσχερής, ενώ αναπτύχθηκε θεαματικά η ηλεκτρονική κατανάλωση, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα για ψηφιακές πλατφόρμες όπως οι HelloFresh, Delivery Hero, Zalando και Ocado, καθώς και η πολωνική Allegro. Επιπλέον, κέρδη εμφάνισαν και οι τιμές των μετοχών των ομίλων τυχερών παιγνίων διότι, αν και οι αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, οι επενδυτές αναζήτησαν ευκαιρίες στη νομιμοποίηση των στοιχημάτων στις ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η μετοχή της εταιρείας λογισμικού για ψηφιακά καζίνο Evolution Gaming, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι όμιλοι πράσινης ενέργειας, βοηθούμενοι από τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων για μαζικές δαπάνες στη μείωση των ρύπων αλλά και των επιχειρήσεων που θέλουν να ενισχύουν τα διαπιστευτήριά τους σε επίπεδο περιβάλλοντος, διακυβέρνησης και κοινωνικής δράσης. Ο δείκτης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών ήπιας ενέργειας ενισχύθηκε άνω του 90%. Εξίσου εντυπωσιακές επιδόσεις είχαν και οι εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, όπως η ιταλική DiaSorin, η οποία κατασκευάζει εργαλεία διάγνωσης.

Στους χαμένους θα πρέπει να αναφερθεί πρωτίστως ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος είναι από τους λίγους που δέχθηκαν τέτοια σφοδρά κτυπήματα. Τον Απρίλιο, στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου και πρώτη φορά στην Ιστορία οι τιμές βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος. Η τύχη των παραδοσιακών ομίλων αποτυπώνεται εύγλωττα στην Orsted, που κατασκευάζει αιολικά πάρκα. Στις αρχές του 2020 η ΒΡ είχε τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία, ενώ σήμερα η Οrsted την ξεπερνάει. Τέλος, η δραστική κάμψη στη ζήτηση για ταξίδια κλόνισε πολλούς κλάδους, από τις αεροπορικές (όπως η IAG) και τα κρουαζιερόπλοια (όπως η Carnival) έως τους τουριστικούς ομίλους, τις αεροναυπηγικές και τους προμηθευτές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή