Γερμανία και Ρωσία επισπεύδουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2

Γερμανία και Ρωσία επισπεύδουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 120 χιλιόμετρα μέσα στα νερά της Δανίας και 30 χιλιόμετρα στην ειδική οικονομική ζώνη της Γερμανίας έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2. Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού των 9,5 δισ. ευρώ διεκόπησαν πριν από ένα χρόνο εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συνεργάζονταν για την κατασκευή του. Οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι όμως στις αρχές του μήνα και προχωρούν ταχύτατα, καθώς η Gazprom βρήκε δικό της πλοίο που θα χρησιμοποιήσει στην κατασκευή του. 

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο του φυσικού αερίου που μεταφέρει από τη  Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας χώρες όπως η Ουκρανία που στο παρελθόν είχε τεταμένες σχέσεις με τον υπ’ αριθμόν ένα μέτοχο του έργου, τη ρωσική Gazprom. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρόοδος στη σύνδεση αυτή της Ρωσίας με τη Γερμανία αποτελεί προσωπική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου, της Gazprom.

Ο αγωγός εξακολουθεί να προσελκύει τα βέλη της Ουάσιγκτον αλλά και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην σφαίρας επιρροής της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι μόλις αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός, τόσο η Γερμανία όσο και η ευρύτερη Ε.Ε. θα εξαρτηθούν σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω αγωγός στηρίζει και ενισχύει τις οικονομίες κυρίως της Γερμανίας και δευτερευόντως της Ευρώπης. Βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ρωσίας, η τιμή του φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι κατά 20% χαμηλότερη από εκείνη του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, του LNG.

Βάσει της άδειας που έχει χορηγήσει η Δανία στην κοινοπραξία εταιρειών που κατασκευάζουν τον αγωγό, οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν στη δανική Υπηρεσία Ενέργειας αναθεωρημένο πρόγραμμα λειτουργίας. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν, πάντως, λάβει αναθεωρημένο σχέδιο. Σύμφωνα, πάντως, με τα σχέδια της Gazprom, μπορεί να κατασκευάζει έως και ένα χιλιόμετρο του αγωγού ημερησίως. Εκτιμήσεις αναλυτών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον ρυθμό αυτό ο Nord Stream 2 όχι μόνον θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μερικών μηνών, αλλά θα μπορεί και να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2021. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα ευοδωθούν τα σχέδιά του, ο Αντρέας Σίρενμπεκ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper SE, εκ των εταιρειών που χρηματοδοτούν την κατασκευή του επίμαχου αγωγού, δήλωσε βέβαιος πως «ο αγωγός θα ολοκληρωθεί». Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, τόνισε πως «πολλοί ενδεχομένως δεν συμπαθούν τον αγωγό, αλλά η Ευρώπη τον χρειάζεται», αναφερόμενος βέβαια στις τριβές που έχει προκαλέσει το επίμαχο έργο ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να δρομολογεί κάποιες ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις με σκληρότερα πρόστιμα σε όσες εταιρείες προσφέρουν τεχνική πιστοποίηση και ασφάλιση των σχετικών έργων. Η σχετική νομοθεσία προβλεπόταν στο πλαίσιο ευρύτερου αμυντικού νομοσχεδίου που είχε ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά είχε προσκρούσει στο βέτο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει στο μεταξύ ψηφίσει  κατά του προεδρικού βέτο και αν υιοθετήσει τις θέσεις της η Γερουσία, οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις θα επιβληθούν ενδεχομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οπως σχολίασε ο Ματέουζ Κούμπιακ, αναλυτής στη συμβουλευτική Esperis με έδρα στη Βαρσοβία, αν η Γερουσία παρακάμψει το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ, τότε «θα υπάρξει μάλλον ένας ακόμη παράγοντας που θα δυσχεράνει περαιτέρω τους Ρώσους στην προσπάθειά τους να προωθήσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά την εκτέλεση των σχετικών έργων» στα νερά της Δανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή