Υπό αναθεώρηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας 

Υπό αναθεώρηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας 

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την Πρώτη Φάση της σινο-αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, όπως δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης όλων των μέτρων εθνικής ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί τη συμφωνία εν ισχύ, απάντησε: «Όλα όσα έχει θέσει σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπό εξέταση, καθώς σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, οπότε δεν θα πω ότι τα πράγματα εξελίσσονται».

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ τον Ιανουάριο του 2020, μετά από την εμπορική διαμάχη διάρκειας σχεδόν 18 μηνών, κατά την οποία εφαρμόσθηκαν δασμοί σε αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, επιβαρύνοντας το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, με την επιβάρυνση αυτή να αντανακλάται και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Βάσει της συμφωνίας, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να αυξήσει τις αγορές γεωργικών και μεταποιημένων προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών κατά 200 δισ. δολάρια περισσότερο από το επίπεδο του 2017, για διάστημα δύο χρόνων, ωστόσο οι εισαγωγές υποχώρησαν πολύ το 2020.

Ο Τσαντ Μπάουν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, δημοσίευσε αυτό το μήνα μια ανάλυση που δείχνει τις αγορές αγαθών της Κίνας από τις ΗΠΑ το 2020 μειωμένες κατά 42% σε σχέση με τη δέσμευση του Πεκίνου βάσει της εμπορικής συμφωνίας.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν κατά τη διάρκεια της απονομής του χρίσματός της, είπε στους Γερουσιαστές της ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της ευθυγράμμισης της Κίνας στην εμπορική συμφωνία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενότερα με τους συμμάχους της για την αντιμετώπιση των «καταχρηστικών» πρακτικών του Πεκίνου.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή