Ύφεση 6,8% στην ευρωζώνη προκάλεσε η πανδημία

Ύφεση 6,8% στην ευρωζώνη προκάλεσε η πανδημία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ύφεση 6,8% στην Ευρωζώνη και 6,3% στην Ε.Ε. προκάλεσε το 2020 η πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που μόλις δημοσιεύθηκαν. Παρότι πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία της Ε.Ε., είναι καλύτερες από τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου (-7,8% για την Ευρωζώνη και -7,4 για την Ε.Ε.). Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, να καταγράψει μεγέθυνση 3,8% τόσο το 2021 όσο και το 2022. Η οικονομία της Ε.Ε., αντίστοιχα, θα αναπτυχθεί κατά 3,7% φέτος και 3,9% το 2022.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε το μήνυμα της Κομισιόν ότι δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το περασμένο φθινόπωρο έχουν επηρεάσει μεν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα – «αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη». Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2021 αναμένονται να είναι χαμηλότεροι από παλαιότερες προβλέψεις, ο επίτροπος Οικονομίας είπε ότι η λιγότερο βαθιά περυσινή ύφεση και η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη των εμβολίων οδηγούν πλέον στην εκτίμηση ότι η Ε.Ε. θα ανακτήσει τα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ ήδη από το 2022. Η ανάκαμψη, ωστόσο, «θα είναι άνιση» μεταξύ των διαφορετικών κρατών-μελών, προειδοποίησε.

Στις προγνώσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι, δεν περιλαμβάνονται οι πιθανές θετικές συνέπειες του Recovery and Resilience Facility στο φετινό ΑΕΠ, που σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά απαισιόδοξες. Ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μία «ιστορική ευκαιρία» για τις οικονομίες των κρατών-μελών, υπό τον όρο ότι θα «απορροφηθούν αποτελεσματικά» και θα γίνει «έξυπνη χρήση» τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή