Τόνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από την τεχνολογία 5G

Τόνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ από την τεχνολογία 5G

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετη ανάπτυξη της τάξεως του 1,3 τρισ. δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ της Αυστραλίας, θα εισφέρει στην παγκόσμια οικονομία η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) με χρονικό ορίζοντα το 2030. Από μόνο του το οικονομικό μέγεθος είναι τεράστιο, ωστόσο, η οικονομική μεγέθυνση είναι μία μόνο από τις παραμέτρους της δυναμικής της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Υγεία και κοινωνική μέριμνα είναι οι τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από την παραγωγικότητα της τεχνολογίας 5G. Η πλέον σημαντική, ίσως, παράμετρος είναι η ικανότητα του 5G να αλλάξει την οπτική για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανασχεδιάζοντας επιχειρηματικά μοντέλα και ολόκληρους οικονομικούς κλάδους. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επίδρασης της νέας τεχνολογίας, περί τα 530 δισ. δολ., θα προέλθει από τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας για ασθενείς, παρόχους και ιατρικό προσωπικό τα επόμενα δέκα χρόνια. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της PwC, που σε πρόσφατη μελέτη της τονίζει ότι «η επιτάχυνση της τηλεϊατρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας έδωσε μια ιδέα περί του πώς θα είναι στο μέλλον η υγειονομική περίθαλψη. Η περίθαλψη από απόσταση είναι ένας μόνον από τους τομείς στους οποίους μπορεί να επιδράσει καταλυτικά η τεχνολογία 5G».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τη μεγαλύτερη αύξηση τεχνολογικών εφαρμογών θα δουν οι ΗΠΑ με 484 δισ. δολάρια, η Κίνα με 220 δισ. δολάρια. και η Ιαπωνία με 76 δισ. δολάρια. Οι οικονομίες αυτές θα ωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό λόγω του μεγέθους τους και των ισχυρών κλάδων βιομηχανικής παραγωγής.
Σε επίπεδο κλάδων, οι επιδράσεις του 5G ποικίλλουν για κάθε οικονομία. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις εφαρμογές του 5G στη βιομηχανία, λόγω του μεγέθους των κλάδων μεταποίησης. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τις εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. H Ινδία, από την άλλη, θα επωφεληθεί, κυρίως, από τις έξυπνες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ενώ η Κίνα και η Γερμανία από τη βιομηχανία. Σημαντική οικονομική επίδραση, της τάξεως των 330 δισ. δολαρίων, θα έχει το 5G τα επόμενα δέκα χρόνια στον τομέα της κοινής ωφελείας. Οι εφαρμογές διαχείρισης έξυπνων υπηρεσιών θα υποστηρίξουν περιβαλλοντικούς στόχους για τη μείωση του άνθρακα και των αποβλήτων, μέσω της συνδυαστικής χρήσης έξυπνων μετρητών και δικτύων για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, θα στηρίξουν τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και νερού μέσω της παρακολούθησης των διαρροών αποβλήτων και νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή