ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ ενέχονται στην υπόθεση Halkbank

Μία χρεοκοπία της τράπεζας θα ήταν η οριστική ταφόπλακα της τουρκικής οικονομίας, αναφέρει

spiegel-erntogan-kai-tramp-enechontai-stin-ypothesi-halkbank-561279052

Με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην τουρκική τράπεζα Halkbank, στην περιπέτεια της οποίας φέρεται να εμπλέκεται όχι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο τέως ομόλογός του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα τονίζει τον κίνδυνο που διατρέχει η τουρκική οικονομία αν η Halkbank υποχρεωθεί σε αποζημίωση.

Όπως επισημαίνει το έγκυρο περιοδικό, «μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ».

Η γερμανική επιθεώρηση επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το Spiegel: «Ήδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει», εκτιμά.

«Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση», συμπληρώνει το περιοδικό.

Πηγή: Deutsche Welle