ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζακ Μα: Πρόστιμο ρεκόρ 2,31 δισ. ευρώ στον ιδρυτή της Alibaba

Τζακ Μα: Πρόστιμο ρεκόρ 2,31 δισ. ευρώ στον ιδρυτή της Alibaba

O άλλοτε φαινομενικά ανέγγιχτος, Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba, υπέστη ένα γερό «χτύπημα», με τις κινεζικές αρχές να επιβάλλουν στον διαδικτυακό εμπορικό όμιλο πρόστιμο μαμούθ ύψους 18 δισεκατομμυρίων γουάν, δηλαδή άνω των 2,3 δισ. ευρώ, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Διαβάστε ακόμη: Τζακ Μα: Πώς εξελίχθηκε από σύμβολο της Κίνας σε απειλή

Ο όμιλος Alibaba με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του γνωστοποίησε ότι έλαβε το σχετικό έγγραφο από τις κινεζικές αρχές, το αναγνωρίζει, το αποδέχεται και θα πληρώσει το υψηλό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, αξίωνε την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, αποφεύγοντας αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.

Το πρόστιμο έπεται έρευνας που ξεκίνησε κατά της Alibaba τον Δεκέμβριο. Νωρίτερα, ο Τζακ Μα είχε τότε κατηγορήσει τους κινεζικούς ρυθμιστικούς φορείς ότι είχαν καθυστερήσει να εκφράσουν την ανησυχία τους όσον αφορά την επέκταση του χρηματοοικονομικού σκέλους της Alibaba στους τομείς των δανείων, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ασφάλισης.

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε από τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και κινήθηκε στο 4% αυτού το 2019.

Υπενθυμίζεται πως ο Μα παραιτήθηκε πέρυσι από το Δ.Σ. της Alibaba, αλλά αφοσιώθηκε στην Ant, της οποίας η πιο γνωστή υπηρεσία είναι η πλατφόρμα πληρωμών Alipay. Σήμερα η υπηρεσία χρησιμοποιείται στην Κίνα περισσότερο από ό,τι τα μετρητά ή οι πιστωτικές κάρτες. Η Ant Financial έχει επίσης επεκταθεί στον τομέα των ασφαλίσεων, της διαχείρισης πλούτου, ακόμη και της παροχής καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων- αν και δρα περισσότερο ως διαμεσολαβητής παρά ως τράπεζα. Βγάζει δάνεια για μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά τα προωθεί στις τράπεζες, που γίνονται ανάδοχοι.