Δύο δείκτες, μία αλήθεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ως εκ τούτου, απολαμβάνει με καλή σειρά προτεραιότητας τα πολύτιμα οφέλη του R&D στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Δεν είναι όμως από τους πιο τυχερούς, τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος.

Στη Βρετανία, το ίδιο και στο Ισραήλ, σχεδόν το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο. Στις ΗΠΑ οι εμβολιασμένοι αγγίζουν πλέον το 40%. Όμως το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 15% στην Ε.Ε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, για την ακρίβεια και γι’ αυτόν τον λόγο, μέχρι το τέλος του 2022 η αμερικανική οικονομία θα είναι έως και 6% μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2019, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα έχει απλώς ισοφαρίσει τις απώλειες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Η ένταση της ανάκαμψης εξαρτάται ευθέως από την ταχύτητα των εμβολιασμών, δύο δείκτες άρρηκτα συνδεδεμένοι. Η Ευρώπη μέχρι στιγμής πετυχαίνει χαμηλό σκορ και αυξάνει το κόστος της πανδημίας, μία πικρή αλήθεια ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία θα το πληρώσει διπλά στον βαθμό που θα στερηθεί τους καρπούς μιας ακόμη τουριστικής περιόδου.

Η Γηραιά Ήπειρος είναι δημογραφικά μια γερασμένη ήπειρος και άρα πιο εκτεθειμένη σε αυτήν την πανδημία. Είναι επίσης μια ήπειρος με ανοιχτά σύνορα υψηλής κινητικότητας που δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού στο αρχικό στάδιο. Κυρίως όμως είναι μια ήπειρος η οποία διανύει περίοδο αναποτελεσματικότητας.

Με τους χειρισμούς της, η Ε.Ε. έχασε το πλεονέκτημα που είχε στην αρχή αυτής της κρίσης. Ως μια ήρεμη δύναμη, με καλά αντανακλαστικά και εμπιστοσύνη στους ειδικούς, που βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και τη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον.

Η κρίση αναξιοπιστίας της τροφοδοτεί τώρα τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις σε μία φάση που είχε ανάγκη ακριβώς το αντίθετο, μετά από γεγονότα τα οποία γράφτηκαν με μελανά χρώματα στην ιστορία της, όπως το Brexit. Το εύρος της ζημιάς θα φανεί την επόμενη μέρα, οπότε και θα αναλυθούν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αποτυχία. Τώρα είναι ακόμη η ώρα της μάχης.

Ο ιός πλήττει τις οικονομίες, το εμβόλιο πλήττει τον ιό και η γραφειοκρατία πλήττει το εμβόλιο. Είναι η εξίσωση της ανάκαμψης, απλή και αναπόδραστη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα, η οποία μάλλον έχει εκπλήξει θετικά στο πεδίο των εμβολιασμών από το στάδιο που υποδέχεται τα σκευάσματα. Κόντρα στις χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού της αλλά και κόντρα στα παραπλανητικά fake news γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων. Αυτή είναι τουλάχιστον μια παρακαταθήκη για την Ελλάδα, τον αδύναμο κρίκο μιας ισχυρής Ένωσης χαμηλών επιδόσεων.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή