Ιταλία: Προς αλλαγή μοντέλου ο τουρισμός μετά την πτώση κατά 60%

Ιταλία: Προς αλλαγή μοντέλου ο τουρισμός μετά την πτώση κατά 60%

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από την πανδημία, οι Βενετσιάνοι είχαν αναπνεύσει με ανακούφιση όταν οι τοπικές αρχές είχαν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων στην πανέμορφη πόλη τους. Ο όγκος τους έκρυβε τα μοναδικά κτίσματα και η ρύπανση που προκαλούσαν ήταν σοβαρός λόγος ανησυχίας. Οι οργανώσεις των πολιτών, που είχαν ασκήσει πιέσεις για να διασωθεί ο χαρακτήρας, το ύφος, η ιστορία και η ποιότητα ζωής της Βενετίας και να επιβιώσει και στο μέλλον, ενδιαφέρονταν για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και όχι αυτό της μαζικότητας. Σήμερα αυτό ίσως να γίνεται εφικτό χάρις σε έναν αρνητικό παράγοντα, όπως είναι η πανδημία, που σάρωσε την Ιταλία, πλήττοντας ταυτόχρονα και τη δραστηριότητα στον τουρισμό. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του ιταλικού ινστιτούτου ερευνών Demoskopika, σχεδόν 100.000 μονάδες του κλάδου βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης. Η Τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι η μείωση των τουριστών είχε ως αποτέλεσμα ελάττωση εσόδων κατά 26,85 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 17,45 δισ. ευρώ. Στη χώρα αφίχθησαν 25,5 εκατομμύρια επισκέπτες, από τα 65 εκατομμύρια του 2019, όπερ μεταφράζεται σε πτώση άνω του 60%. «Είμαστε σε πραγματικά δραματική κατάσταση», τονίζει στην ιστοσελίδα ww.thelocal.it ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας, Κάρλο Σαγκάλι.

Παρά το βαρύ αυτό τίμημα, δίνεται η ευκαιρία να ιδωθεί το τουριστικό μαζικό μοντέλο με άλλο μάτι, ακριβώς όπως το έθιξε και ο Ιταλός πρωθυπουργός την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις πόλεις ως έργα τέχνης και στην ανάγκη ενός άλλου προτύπου για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Eμπνεόμενοι από τα λόγια του, οι δήμαρχοι Φλωρεντίας και Βενετίας, Ντάριο Ναρντέλα και Λουίτζι Μπρουνιάρο αντιστοίχως, δημοσιοποίησαν κοινό σχέδιο για την προστασία των πόλεων και τον έλεγχο της τουριστικής κίνησης – οι τουριστικοί προορισμοί στην Ιταλία πλήττονται από βανδαλισμούς, ακραίες συμπεριφορές τουριστών και αύξηση μικροκλοπών. Οι δήμαρχοι ζητούν επιτόπια πρόστιμα όταν συλλαμβάνονται άτομα να διαπράττουν βανδαλισμούς στους δρόμους ή στα μνημεία, καθώς και τη δημιουργία έξυπνων δωματίων παρακολούθησης για να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά. Ζητούν βελτιωμένη ρύθμιση στις ενοικιάσεις καταλυμάτων, σχετικό περιορισμό ορισμένων τουριστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση τοπικών καταστημάτων και μικροβιοτεχνιών στις γειτονιές των ιστορικών κέντρων των πόλεων. «Η Βενετία και η Φλωρεντία είναι οι πρέσβειρες της Ιταλίας στον κόσμο και πρέπει να δείξουν τον δρόμο», τόνισε ο Λουίτζι Μπρουνιάρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή