H ανησυχία για νέο κύμα πανδημίας ενισχύει το δολάριο

H ανησυχία για νέο κύμα πανδημίας ενισχύει το δολάριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες παγκοσμίως, έχει προκαλέσει ανησυχία για ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας με αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση, σε αντίθεση με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq της Wall Street που παρέμειναν σε ανοδική πορεία καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, ευνοημένοι από τις προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας συνέχισαν να μειώνονται την προηγουμένη εβδομάδα, υποχωρώντας κατά 51.000 στις 364.000 που αποτελεί νέο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM μειώθηκε τον Ιούνιο στις 60,6 μονάδες από 61,2 μονάδες τον Μάιο, παραμένοντας όμως αρκετά υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 50,0 μονάδων και υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη για τον τομέα. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από όσο αναμενόταν στις 127,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Τα προαναφερθέντα θετικά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύτηκαν λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 16 Ιουνίου, όπου δόθηκε το μήνυμα στις αγορές έναρξης ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων το 2023, νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμένονταν, καθώς και οι ανησυχίες των επενδυτών για ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, ευνόησαν το δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου DXY που αντανακλά τις μεταβολές του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι σημαντικότερων ξένων νομισμάτων, βρέθηκε σε ανοδική πορεία την εβδομάδα που διανύσαμε, υπερβαίνοντας τις 92,60 μονάδες για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισοτιμία ευρώ/δολ. έχασε έδαφος υποχωρώντας στο 1,1820 στο τέλος της εβδομάδας –εν αναμονή της δημοσίευσης των στοιχείων απασχόλησης για τον μήνα Ιούνιο των ΗΠΑ την Παρασκευή– το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 1,0% σε εβδομαδιαία βάση, μη καταφέρνοντας να ευνοηθεί από την ανακοίνωση για ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο για πέμπτο συνεχή μήνα στις 117,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2000.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή