Ανάπτυξη 7% στις ΗΠΑ προβλέπει τώρα το ΔΝΤ

Ανάπτυξη 7% στις ΗΠΑ προβλέπει τώρα το ΔΝΤ

Θεαματική αναθεώρηση της εκτίμησης του Απριλίου που μιλούσε για 4,6.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια θεαματική αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προέβη χθες το ΔΝΤ, καθώς διαπιστώνει ήδη πως η υπερδύναμη ανακάμπτει εντυπωσιακά από την πανδημία, ενώ προεξοφλεί πως θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος Μπάιντεν αλλά και οι κοινωνικές δαπάνες που αυτό προβλέπει. Η νέα εκτίμηση του Ταμείου είναι πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει φέτος τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984 και συγκεκριμένα 7%. Πρόκειται για ασυνήθιστη αναθεώρηση προς τα πάνω, δεδομένου ότι η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο μιλούσε για ανάπτυξη 4,6% το τρέχον έτος. Λιγότερο θεαματική αλλά και πάλι σημαντική ήταν η αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης του Ταμείου για το 2022, καθώς εκτιμά τώρα πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αναπτυχθεί κατά 4,9%. Η προηγούμενη πρόβλεψη τον Απρίλιο μιλούσε για αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5%. Οι νέες προβλέψεις, που περιλαμβάνονται όλες στην έκθεση του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομική πολιτική, βασίζονται στην υπόθεση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα υπερψηφίσει τα προγράμματα που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν: το πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομής που προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη των αμερικανικών οικογενειών, καθώς και τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου που σε μεγάλο βαθμό αναιρεί τις φοροαπαλλαγές του προκατόχου του. Σχολιάζοντας σχετικά η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε πως αυτά τα προγράμματα του Αμερικανού προέδρου ενσωματώνουν πολλές από τις συστάσεις που κάνει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια το Ταμείο στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως συστήσει στην υπερδύναμη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την ποιότητα της εκπαίδευσης, οι οποίες παράλληλα θα διευκολύνουν την ένταξη περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Αμερικής. Οπως τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε την έκθεση του Ταμείου για την αμερικανική οικονομία, αυτά τα προγράμματα «θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα σωρευτικό 5,25% σε όλο το χρονικό διάστημα από το 2022 έως και το 2024».

Οι ευοίωνες προβλέψεις του Ταμείου δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις εξίσου αισιόδοξες προβλέψεις της επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου που αφορούσαν την αμερικανική οικονομία το τρέχον έτος. Στις εκτιμήσεις της επιτροπής, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποια θα είναι η τύχη των δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Εν ολίγοις πρόκειται για προβλέψεις που βασίζονται αποκλειστικά στην υφιστάμενη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, το Ταμείο επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμη ελλείψεις αλλά και καθυστερήσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που «μπορεί να αποτελέσουν την ασφαλιστική δικλίδα ώστε να αποτραπούν πληθωριστικές πιέσεις οφειλόμενες στις αυξήσεις των μισθών». Το Ταμείο εκφράζει, άλλωστε, την εκτίμηση πως θα παραμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προβλέψεις για πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς θα ενισχυθούν περαιτέρω η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο δείκτης πλησιάζοντας στο 4% τους επόμενους μήνες. Δεν παραλείπει, πάντως, για ακόμη μία φορά να συμβουλεύσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πως πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα όσες δαπάνες αφορούν προγράμματα που δίνουν ισχυρότερη ώθηση στην αύξηση της παραγωγικότητας, αυξάνουν παράλληλα τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μειώνουν τη φτώχεια αλλά και συνδράμουν στη μετάβαση της οικονομίας στο μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Δεν παραλείπει, επίσης, να τονίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φορολογική πολιτική κατά τρόπο που να διευκολύνει την επίτευξη αυτών των στόχων, και παράλληλα να αυξήσουν τους ομοσπονδιακούς φόρους στα καύσιμα και να επιβάλουν νέους φόρους στις εκπομπές καυσαερίων. Σημειωτέον ότι οι συστάσεις του ΔΝΤ συνέπεσαν με τη νίκη που κατήγαγε η Ουάσιγκτον επιτυγχάνοντας το βράδυ της Τετάρτης τη σύναψη συμφωνίας για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% μεταξύ 130 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Η διεθνής συμφωνία, αν και εξίσου σημαντική για πολλές χώρες, καθώς σχετίζεται με την πάταξη της φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές, είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Σχετίζεται με το σχέδιο του νέου προέδρου να επαναφέρει τον συντελεστή φορολογίας των αμερικανικών επιχειρήσεων στο 28%, από το 21% στο οποίο τον είχε μειώσει ο προκάτοχός του. Ζητούμενο είναι να αντλήσει περισσότερα φορολογικά έσοδα ώστε να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά και αναπτυξιακά του προγράμματα. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον προώθησε δυναμικά την πρόταση για θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αποφύγει τον φορολογικό ανταγωνισμό χωρών που φορολογούσαν ελάχιστα τις πολυεθνικές για να προσελκύουν επενδύσεις στο έδαφός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή