Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο αρχικός πηγαίος κώδικας του Internet πουλήθηκε αντί 5,4 εκατ.

Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο αρχικός πηγαίος κώδικας του Internet πουλήθηκε αντί 5,4 εκατ.

Ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, πατέρας του Παγκοσμίου Ιστού, διέθεσε τον κώδικα σε αγοραστή, ο οποίος ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί 5,4 εκατ. δολ. πουλήθηκε από τον σερ Τιμ Μπέρνερς Λι ο αρχικός πηγαίος κώδικας του Διαδικτύου/Παγκοσμίου Ιστού υπό τη μορφή ΝFT (non fungible token). Τα NFT είναι πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που συχνά δεν έχουν «φυσική» εκπροσώπηση, όπως αναφέρεται στον βρετανικό Τύπο. Δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ όσοι ασκούν κριτική ισχυρίζονται ότι στην ουσία πρόκειται για μια σκευωρία με στόχο τον εύκολο πλουτισμό. Επιπλέον βλάπτουν το περιβάλλον.

Πατέρας του Παγκοσμίου Ιστού

Ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, πατέρας του Παγκοσμίου Ιστού, διέθεσε τον κώδικα σε αγοραστή, ο οποίος ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ η διαδικασία διεκπεραιώθηκε μέσω του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s. Για ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η υψηλότερη πρόταση αφορούσε ποσό 3,5 εκατ. δολαρίων, αλλά το τελευταίο τέταρτο υπήρξε πλημμυρίδα προσφορών. Σημειωτέον, η δημοπρασία ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου και η πρώτη προσφορά έφθανε τα 1.000 δολάρια, ενώ όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς που θα επιλεγούν από τον σερ Τιμ και τη σύζυγό του.

Κατά το BBC, τέσσερα διαφορετικά αντικείμενα πουλήθηκαν ως τμήματα ενός μεμονωμένου πιστοποιητικού ιδιοκτησίας (NFT): αρχεία χρονοσήμανσης του κώδικα, ένα βίντεο με κινούμενα σχέδια για τη συγγραφή του κώδικα, επιστολή του σερ Τιμ και ψηφιακή αφίσα του κώδικα, τον οποίο κατήρτισε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση υπερέβη τα 2,9 εκατομμύρια, που προσφέρθηκαν για το πρώτο σχόλιο (tweet) του ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αλλά απείχε πάρα πολύ από το μέχρι σήμερα ρεκόρ στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για τα 69 εκατ. δολάρια, που δόθηκαν για έργο ψηφιακής τέχνης του καλλιτέχνη Μπιπλ.

Ο σερ Τιμ είχε δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Ιστό το 1989, συνδέοντας διαφορετικά κομμάτια πληροφοριών στο πρώιμο Διαδίκτυο μέσω υπερσυνδέσεων. Επιπλέον επινόησε την πρώτη μηχανή αναζήτησης και τον πρώτο διανεμητή, αρνούμενος, ωστόσο, να ζητήσει γι’ αυτά πνευματικά δικαιώματα. Οπως υπογράμμισε, τέλος, στον Guardian ο σερ Τιμ, όταν ανακοινώθηκε η δημοπρασία, «οι κώδικες-πυρήνες και τα πρωτόκολλα στον Παγκόσμιο Ιστό παραμένουν ελεύθεροι, όπως ήταν πάντα. Δεν πουλάω τον Ιστό, αλλά μία εικόνα που έφτιαξα εγώ ο ίδιος με ένα πρόγραμμα Python, που δημιούργησα, για το πώς θα έμοιαζε ο κώδικας αν τον κρεμούσες στον τοίχο, και την υπέγραψα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή