Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει από τη Δευτέρα τα σύνορά της στον τουρισμό

Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει από τη Δευτέρα τα σύνορά της στον τουρισμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθε επιτέλους η ώρα να ανοίξει και πάλι τα σύνορά της η Βρετανία στον τουρισμό άνευ καραντίνας ύστερα από 16 ολόκληρους μήνες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να επιτρέψει σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξαιρεθούν της δεκαήμερης καραντίνας (όπως μέχρι πρότινος απαιτείτο). Η άρση των εμποδίων τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει μια πραγματική ανάσα στον τουριστικό κλάδο αλλά και μια ουσιαστική ώθηση στην οικονομία, όπως σχετικώς αναφέρεται  σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. Στα διαδικαστικά της απόφασης, η εξαίρεση της καραντίνας αφορά όχι μόνο αυτούς που έρχονται από «πράσινες» αλλά και από «πορτοκαλί» χώρες της βρετανικής λίστας, που είναι άλλωστε και η πλειονότητα. Πάντως, απαραίτητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση παραμένει για απαξάπαντες η διενέργεια αρνητικού τεστ πριν από την είσοδό τους στη χώρα –ακόμα και ενός γρήγορου τεστ αντιγόνων–, καθώς και ενός μοριακού τεστ (PCR) κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής τους.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, στην επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «πρόκειται για ακόμα ένα πολύ σημαντικό βήμα είτε αφορά την επανένωση μιας οικογένειας είτε μια επιχείρηση που επωφελείται – σίγουρα είναι κάτι για το οποίο όλοι μας μπορούμε να χαρούμε». Και όπως συμπλήρωσε ο Τζος Κροφτ, πρόεδρος του οργανισμού εισερχόμενου τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKinbound), «είναι ένα εκπληκτικό βήμα, μια και προσφέρει σε έναν κλάδο αξίας 28 δισ. στερλινών, ο οποίος υποστηρίζει περισσότερο από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, τη δυνατότητα να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας για το 2019, τη χώρα είχαν επισκεφθεί 41 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ήταν μόνο από την Αμερική, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ το 61% των εισερχόμενων ταξιδιών προέρχονταν από την Ε.E.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν και ο κλάδος του τουρισμού στη Βρετανία χαιρετίζει αυτή την «καθυστερημένη απόφαση», όπως τη χαρακτηρίζει, δεν παύει να εκφράζει επίσης προβληματισμό για τον ρυθμό με τον οποίο θα προχωρήσει η ανάκαμψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της D.W. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διεθνείς κρουαζιέρες βάσει της πρόσφατης κυβερνητικής οδηγίας, οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων δηλώνουν ότι αδυνατούν να οργανώσουν ταξίδια μέσα στον Αύγουστο και θα επιχειρήσουν να το πράξουν από τον Οκτώβριο και μετά. Κατ’ εξαίρεση δεν θα απαλλαγούν από την καραντίνα οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον τουρισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ αβέβαιη είναι ακόμα η σταθερότητα μιας απόφασης η οποία σχετίζεται με διαρκώς μεταβαλλόμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Κατά την καθηγήτρια Κριστίνα Παγκλ, διευθύντρια της μονάδας κλινικών ερευνών στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου, η οποία μίλησε στην Evening Standard, «οι μεταλλάξεις του ιού αποδεικνύεται ότι ευκολότερα μολύνουν τους ήδη εμβολιασμένους, δεδομένου ότι εξακολουθούν οι άνθρωποι αυτοί να προσβάλονται από την ασθένεια και να τη μεταδίδουν». Και συμπληρώνει, τέλος, «πιθανώς να εμφανισθεί νέα μετάλλαξη στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού, η οποία θα μεταδοθεί παντού, εάν οι μετακινήσεις μεταξύ αυτού του τόπου και του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται σε λιγότερους περιορισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή