Ενεργειακή κρίση: Κατακόρυφη αύξηση σε ζήτηση και τιμές του πετρελαίου προβλέπει η ΙΕΑ

Ενεργειακή κρίση: Κατακόρυφη αύξηση σε ζήτηση και τιμές του πετρελαίου προβλέπει η ΙΕΑ

Αυτό θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, προσθέτει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) κάνει λόγο σε δήλωσή της την Πέμπτη για επερχόμενη κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω αδυναμίας αύξησης της προσφοράς άλλων καυσίμων, με άνοδο των τιμών και επιβράδυνση της ανάκαμψης από την πανδημία.

Η αυξημένη ανάγκη για ενέργεια διεθνώς πρόκειται να οδηγήσει στη ζήτηση επιπλέον 500 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε καθημερινή βάση, εκτιμά η ΙΕΑ. Αυτό θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, προσθέτει.

«Η άνοδος των τιμών του άνθρακα και του αερίου σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς και τα αλλεπάλληλα μπλακάουτ στρέφουν τον τομέα της ενέργειας και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στο πετρέλαιο ώστε να έχουν ρεύμα και να δουλεύουν οι μηχανές τους,» αναφέρει η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι.

«Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια προσθέτουν επιπλέον πίεση προς τα πάνω στον πληθωρισμό, που μαζί με τις διακοπές ρεύματος μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποιεί η ΙΕΑ στη μηνιαία της έκθεση για το πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται το 2022 να ανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, παρά τη γενική στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον η ΙΕΑ εκτιμά πως η προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ θα είναι 700.000 βαρέλια ημερησίως κάτω της εκτιμώμενης ζήτησης για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση θα υπερτερεί της προσφοράς τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.

Η αύξηση της ζήτησης στο προηγούμενο τρίμηνο οδήγησε στη μεγαλύτερη άνοδο των μετοχών πετρελαϊκών εταιριών την τελευταία οκταετία, επισημαίνει η έκθεση της ΙΕΑ, ενώ τα αποθέματα των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκονται στο χαμηλότερα επίπεδα από το 2015.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή