Η διεθνής αγορά ανεμογεννητριών στόχος των κινεζικών εταιρειών

Η διεθνής αγορά ανεμογεννητριών στόχος των κινεζικών εταιρειών

Προσβλέπουν σε κέρδη από τη μεγάλη ζήτηση για αιολική ενέργεια παγκοσμίως

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών κατέστησαν την εγχώρια αγορά τη μεγαλύτερη στον κόσμο, ακολουθώντας έναν φρενήρη ρυθμό εγκατάστασης. Σήμερα πλέον οι εν λόγω εταιρείες επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια «πίτα». Σε αυτές συγκαταλέγονται  οι Xinjiang Goldwind Science & Technology, Envision Group και Ming Yang Smart Energy Group, οι οποίες έχουν περιορισμένη παρουσία στις ξένες αγορές, αλλά τώρα αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Αυτό, όπως εξηγεί σχετικώς το πρακτορείο Βloomberg, σημαίνει ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν σε εργοστάσια εκτός συνόρων, ώστε να αποσπάσουν μερίδια αγοράς από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ανταγωνίστριές τους, όπως είναι οι Vestas Wind Systems A/S και General Electric Co, αντιστοίχως. Η δε μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών της Κίνας, η Goldwind, δήλωσε ότι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί ευθέως τους διεθνείς ομίλους, αρχής γενομένης από το 2022. «Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε όλα αυτά», παρατηρεί ο Μαρκ Μπέκερ, επικεφαλής της μονάδας υπεράκτιων ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa Renewable Energy με έδρα στην Ισπανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια υπεράκτιων ανεμογεννητριών εκτός Κίνας. Και προσέθεσε πως «οι όμιλοι της Κίνας έχουν αποδείξει πως μπορούν σε πολλούς κλάδους να αποδειχθούν γρήγοροι, ενώ γνωρίζουν και πώς να κατασκευάσουν γεννήτριες».

Ηδη κινεζικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει την κατασκευή μονάδων παραγωγής στην Ευρώπη.

Αλλωστε ο ανταγωνισμός οξύνεται, ενόσω διογκώνεται η ζήτηση διεθνώς για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική. Από την Ευρώπη έως την Ινδία και τη Νότια Αμερική διάφορες περιοχές επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ για να εκπληρώσουν τους επιθετικούς στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν υπεράκτια παραγωγική ικανότητα με τη χρήση του ανέμου της τάξεως των 30 γιγαβάτ έως το 2030, από τα μηδενικά επίπεδα σήμερα. Οι κινεζικοί όμιλοι έχουν δείξει ήδη πως είναι υπολογίσιμη δύναμη και στο μέγεθος και την τιμή. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανταγωνίζονται για να πουλήσουν τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, ενώ η Vestas βρέθηκε στην πρώτη θέση φέτος, διότι η παραγωγική της ικανότητα ανέρχεται σε 15 μεγαβάτ. Αυτός ο τίτλος της, όμως, σύντομα της αφαιρέθηκε, διότι ο κινεζικός κολοσσός με έδρα την Γκουανγκντόνγκ, Ming Yang, την ξεπέρασε με 16 μεγαβάτ τον Αύγουστο. Ο κρατικός ναυπηγοκατασκευαστικός όμιλος της Κίνας, China State Shipbuilding, αποκάλυψε το μεγαλύτερο μοντέλο υπεράκτιων ανεμογεννητριών με 16 μεγαβάτ επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg NEF. Κι ενώ οι υψηλότερες τιμές χάλυβα και άλλων πρώτων υλών επιδρούν δυσμενώς στις κατασκευάστριες εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι τιμές ανεμογεννητριών στην Κίνα είναι σχεδόν 40% χαμηλότερες.

Αυτός, λοιπόν, ο λυσσαλέος ανταγωνισμός εντός συνόρων αναγκάζει τους ομίλους να στρέφουν το βλέμμα και στις ξένες αγορές, ακόμα κι αν η εγχώρια ζήτηση, αφότου φέτος εξασθένησε, αναμένεται να εκτιναχθεί ξανά. Αλλωστε, όπως εν κατακλείδι αναφέρει το Bloomberg, ορισμένοι πελάτες ήδη αγοράζουν, όπως η ιταλική εταιρεία ανάπτυξης πράσινων ενεργειακών εγκαταστάσεων Renexia, η οποία σχεδιάζει να τοποθετήσει 10 ανεμογεννήτριες της Ming Yang με ικανότητα 3 μεγαβάτ για έργο πέραν των νοτίων ακτών της Ιταλίας. Η επιλογή έγινε διότι οι ανεμογεννήτριες ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένες στους ανέμους της Μεσογείου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Renexiα. Η κινεζική εταιρεία τώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στη νότια Γερμανία, ενώ η έτερη κινεζική, Goldwind, θα εξάγει 2-3 γιγαβάτ ετησίως από το 2022, εν συγκρίσει με το 1,5 γιγαβάτ τα τελευταία χρόνια, κατά τον πρόεδρό της Σάο Ζιγκάνγκ. Τέλος, η απόφασή της αυτή αυξάνει το μερίδιό της στο 5% από το 3% στην υπεράκτια αγορά ανεμογεννητριών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT