Τουρκική λίρα: Νέα εφιαλτική υποτίμηση κοντά στο 6,5%

Τουρκική λίρα: Νέα εφιαλτική υποτίμηση κοντά στο 6,5%

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τα υψηλά επιτόκια τοκογλυφία, κάτι που όπως υποστήριξε είναι ενάντια στη φιλοσοφία του Ισλάμ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ εισήλθε η τουρκική λίρα στη νέα εβδομάδα, μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τα υψηλά επιτόκια τοκογλυφία, κάτι που όπως υποστήριξε είναι ενάντια στη φιλοσοφία του Ισλάμ.

Η εκ νέου αυτή υποστήριξη της ανορθόδοξης νομισματική πολιτικής από τον Ερντογάν, έστειλε το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου έως το 17,5464 και σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Η νέα εφιαλτική υποτίμηση που καταγράφει το νόμισμα της Τουρκίας, υπολογίζεται αυτή τη φορά κοντά στο 6,5%.

Είναι τέτοια η έλλειψη πίστης των επενδυτών και των χρηματαγορών για το δρόμο που έχει χαράξει ο Ερντογάν, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να μην μπορεί να διαφύγει από τις «συμπληγάδες» στις οποίες έχει εμπλακεί, χάνοντας από την αρχή του τρέχοντος έτους περί του ήμισυ της αξίας της, ενώ στο διάστημα μόνο του τελευταίου μηνός έχει απωλέσει σχεδόν 35%, στην χειρότερη νομισματική κρίση της γείτονος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια κρίση την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία διοχέτευσε 6 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει τη λίρα. 

«Χαμηλώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε κάτι άλλο από εμένα. Ως Μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να πράττω βάσει αυτών που απαιτεί ο Ισλαμισμός και θα συνεχίσω να το κάνω», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι στο Ισλάμ δεν επιτρέπονται τα υψηλά επιτόκια και η τοκογλυφία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να εμμένει στις απόψεις του για χαμηλά επιτόκια, τα οποία θεωρεί τη γενεσιουργό αιτία για τον πληθωρισμό (εκτινάχθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο και προβλέπεται να ξεπεράσει το 30% οσονούπω). 

Από την άλλη οι Τούρκοι πολίτες αντιλαμβανόμενοι ότι το εθνικό τους νόμισμα βρίσκεται εν μέσω «πολιορκητικού κλοιού», ξεφορτώνονται τη λίρα προς χάριν άλλων νομισμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα από τον Σεπτέμβριο έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, από το 19% στο 14%, την ίδια ώρα όμως οι τιμές καταναλωτή διαρκώς ανεβάζουν ταχύτητα.

Με πληροφορίες από Moneyreview.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή