Η πράσινη μετάβαση φέρνει πληθωρισμό, εκτιμά η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ

Η πράσινη μετάβαση φέρνει πληθωρισμό, εκτιμά η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έρχεται σε σύγκρουση με άλλες προτεραιότητες της Ε.Ε., καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έρχεται σε σύγκρουση με άλλες προτεραιότητες της Ε.Ε., καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού. Στην εκτίμηση αυτή προέβη η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό εξαιτίας των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών καυσαερίων και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Μιλώντας στην Αμερικανική Οικονομική Ενωση, η κ. Σνάμπελ τόνισε πως «σε ένα περιβάλλον μεγάλων πλεονασμάτων αποταμίευσης και εν μέσω παρατεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η πράσινη μετάβαση ενδέχεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από όσο είχαμε εκτιμήσει». Προσέθεσε, μάλιστα, πως ενδέχεται να αλλάξουν έτσι οι προσδοκίες της αγοράς για την πορεία του πληθωρισμού και να αναγκαστεί, έτσι, η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της αλλά και να δράσει αναλόγως. Οι δηλώσεις της Γερμανίδας οικονομολόγου έπονται του αιφνιδιασμού που προκάλεσαν την Παρασκευή τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που φέρουν τον δείκτη να έχει επιταχυνθεί τον Δεκέμβριο στο 5%. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό που έχει σημειώσει ο πληθωρισμός σε όλη την ιστορία του ενιαίου νομίσματος από τη δημιουργία του. Η εξέλιξη περιπλέκει βέβαια τα πράγματα για την ΕΚΤ και τη βασική θέση της πως η άνοδος που έχουν σημειώσει οι τιμές τους τελευταίους μήνες αποτελεί παροδικό φαινόμενο, αντανακλά τις προσωρινές παρενέργειες της πανδημίας, όπως το «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή κρίση, και πρόκειται να εκλείψει σύντομα. Στις τελευταίες προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 3,2% στη διάρκεια του έτους, για να υποχωρήσει κάτω του στόχου του 2% και συγκεκριμένα στο 1,8% το επόμενο έτος και το 2024. Οπως, όμως, υπογράμμισε η κ. Σνάμπελ, «περιβάλλει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα» μία από τις τεχνικής φύσεως υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις της ΕΚΤ και αφορά το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές της ενέργειας. «Η υποχώρηση του γενικού πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2% στα τέλη του χρονικού ορίζοντα που εξετάζουμε βασίζεται στην υπόθεση πως το 2023 και το 2024 το κόστος της ενέργειας δεν θα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον πληθωρισμό», τόνισε σχετικά η κ. Σνάμπελ.

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ., η τράπεζα θα αναγκαστεί να αναθεω-ρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της.

Οπως υπογράμμισε, αυτό σημαίνει πως «αρκεί να μείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% το 2024». Η Γερμανίδα οικονομολόγος προσέθεσε επίσης πως ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του είδους που προτείνει η Ε.Ε., διαφέρει σημαντικά από μια αιφνιδιαστική έλλειψη πετρελαίου, για παράδειγμα, και ενδεχομένως συνδυάζεται καλά με τον «ήπια θετικό αντίκτυπο» που μπορεί με τη σειρά του να αναγκάσει την ΕΚΤ να παρέμβει για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να αναδειχθεί μέχρι το 2050 στην πρώτη γεωγραφική ζώνη στον κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και προβλέπει αυτόν τον στόχο της στη λεγόμενη Πράσινη Συμφωνία. Πρόκειται για έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει γίνει γνωστός ο προϋπολογισμός των επόμενων επτά ετών.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή