Ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο οι αποδόσεις ομολόγων λόγω Fed

Ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο οι αποδόσεις ομολόγων λόγω Fed

Μαζικές πωλήσεις τίτλων ενόψει της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι τη Ρώμη και από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα. Η αναμενόμενη αύξηση, την οποία έχει προαναγγείλει από τον περασμένο μήνα η Federal Reserve, θα είναι η πρώτη στην εποχή της πανδημίας και, όπως τονίζει το Bloomberg, οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεων προδίδουν πως οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον ότι το αυξημένο κόστος του δανεισμού μπορεί να υπονομεύσει τις ήδη εύθραυστες οικονομίες. Η άνοδος των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αντανακλά σαφώς την προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά όταν πρόκειται για τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων καταδεικνύει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η παραλλαγή «Ομικρον» δεν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη των οικονομιών και δεν θα υπάρξει ύφεση στη χρονική στιγμή που θα ωριμάζουν τα ομόλογα.

Οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού Δημοσίου έφταναν χθες στο 1,769% και των πενταετών στο 1,54% και κατέγραψαν τόσο τα μεν όσο και τα δε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια στιγμή, όμως, φλέρταραν με τις θετικές αποδόσεις τα ομόλογα αναφοράς της Ευρωζώνης, τα bunds, όπως είναι γνωστά τα δεκαετή του γερμανικού Δημοσίου. Για πρώτη φορά μετά τουλάχιστον τρία χρόνια, οι αποδόσεις των bunds άγγιξαν χθες το 0% και για την ακρίβεια βρίσκονταν στο 0,03%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Σβεν Γιάρι Στεν, κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, πιθανολογεί περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των bunds στο 0,3% προς το τέλος του έτους.

Σε ανοδική πορεία ήταν χθες και οι αποδόσεις των δεκαετών της Ιταλίας, που έφτασαν χθες στο 1,32%, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Την ίδια στιγμή σημειώνονταν μαζικές πωλήσεις ομολόγων του Δημοσίου της Αυστραλίας που, όπως τονίζει το Bloomberg, βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών από τον Οκτώβριο, καθώς η Τράπεζα της Αυστραλίας σχεδιάζει να ακολουθήσει την πορεία της Fed μολονότι τα επίπεδα του πληθωρισμού στη χώρα είναι πολύ πιο χαμηλά. Σημειωτέον ότι οι αποδόσεις των bunds διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά το 2016, όταν η ΕΚΤ υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ελλάδας. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η άλλοτε αδιανόητη εξέλιξη, η υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Βερολίνου, πρόδιδε πως εν τω μέσω της κρίσης χρέους οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν στην πράξη τη Γερμανία για να έχουν το προνόμιο να τη δανείζουν ακόμη και για μια δεκαετία.

Οι αποδόσεις των δεκαετών και των πενταετών του αμερικανικού Δημοσίου κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Μεσολάβησε μια μικρή ανάκαμψη των αποδόσεων, αλλά στη συνέχεια η ΕΚΤ προχώρησε σε εκτεταμένες αγορές ομολόγων για να στηρίξει την Ευρωζώνη και οι αποδόσεις των bunds, όπως και πολλών άλλων ομολόγων, υποχώρησαν και πάλι σε αρνητικό πρόσημο το 2019 και με την έλευση της πανδημίας καθηλώθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που περίμεναν οι επενδυτές. Ετσι, σε συνδυασμό με το σχέδιο της Fed να τερματίσει το δικό της πρόγραμμα αγορών ομολόγων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, οι εξαγγελίες της άρχισαν να εξωθούν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων.

Εχοντας, έτσι, και την εμπειρία του 2013, όταν η ανακοίνωση της Fed πως θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων προκάλεσε κυριολεκτική αιμορραγία ξένου κεφαλαίου στις αναδυόμενες αγορές, το ΔΝΤ κάλεσε χθες αυτή την κατηγορία των ευάλωτων οικονομιών να προετοιμαστεί για μια νέα ταραχή. Στο blog του Ταμείου δημοσιεύθηκε χθες η προειδοποίηση στελεχών του που εκτιμούν, βέβαια, πως αυτή τη φορά δεν θα είναι μεγάλο το πλήγμα για τις αναδυόμενες, καθώς οι εκροές κεφαλαίων θα εξισορροπηθούν εν μέρει από την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, εξωθώντας τη Fed είτε σε επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων είτε σε περισσότερες αυξήσεις. Στην περίπτωση αυτή προειδοποιεί τις αναδυόμενες οικονομίες πως «θα μπορούσε να μειωθεί η ζήτηση από τις ΗΠΑ και να σημειωθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και να υποτιμηθούν τα νομίσματά τους».

Πηγή: Bloomberg, Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή