Εκτίναξη πληθωρισμού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, αυξάνοντας το κόστος ζωής και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των χαμηλότερων εισοδημάτων να επιβιώσουν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, αυξάνοντας το κόστος ζωής και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των χαμηλότερων εισοδημάτων να επιβιώσουν. Κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός στις 38 χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού έφτασε στο 5,85%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1996. Καθοριστικός παράγοντας ήταν οι τιμές της ενέργειας, που στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν άνοδο 27,7% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άλμα από την αύξηση 24,3% που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο. Οσον αφορά τις εξίσου ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σημείωσαν επίσης άλμα κατά 5,5% τον Νοέμβριο, μετά την αύξηση 4,6% που είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο. Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει πάντως πως αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη ζώνη του ΟΟΣΑ επιταχύνεται με ηπιότερους ρυθμούς και συγκεκριμένα κατά 3,8%, μετά την αύξηση 3,5% του Οκτωβρίου. Δεν παραλείπει, άλλωστε, να υπογραμμίσει τη ραγδαία επιτάχυνση του δείκτη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτών αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 6,8%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 40 χρόνων και εμπνέοντας έντονη ανησυχία για μια ενδεχόμενη επιστροφή στον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, όταν οι αυξήσεις των μισθών και η άνοδος των τιμών αλληλοτροφοδοτούνταν.

Εφτασε στο 5,85%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

Σχολιάζοντας σχετικά ο αναλυτής της αγοράς Βαλίντ Κουντμανί, στέλεχος της χρηματιστηριακής ΧΤΒ, υπογραμμίζει πως στην εκτόξευση του πληθωρισμού καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι τιμές της ενέργειας. Η εξέλιξη, τονίζει ο ίδιος, ενισχύει την επιχειρηματολογία υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού και εντείνει τις πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για να αναλάβουν δράση ώστε να ανακόψουν την ανοδική πορεία του δείκτη. Ο ίδιος προσθέτει πως ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι επενδυτές έχουν πάρει στα σοβαρά τόσο τους αριθμούς όσο και τη φρασεολογία που έχουν χρησιμοποιήσει τελευταία οι κεντρικές τράπεζες. Ως εκ τούτου έχει ήδη παρατηρηθεί μεγάλη αναταραχή στις αγορές, που αντιδρούν προσπαθώντας να προεξοφλήσουν μελλοντικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή