Nokia: Διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και απολύει 2.000 υπαλλήλους

Nokia: Διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και απολύει 2.000 υπαλλήλους

«Ήταν ξεκάθαρο στη Nokia από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία ότι η συνέχιση παρουσίας μας στη Ρωσία ήταν αδύνατη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Nokia διακόπτει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και αναμένεται να απολύσει 2.000 υπαλλήλους της στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η ανακοίνωση του κολοσσού, που απασχολεί συνολικά 90.000 υπαλλήλους, έρχεται την επομένη της απόφασης του σουηδικής ανταγωνίστριας στη Nokia εταιρεία Ericsson να αναστείλει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Η Nokia, η οποία είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις στη χώρα στις αρχές Μαρτίου, για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, «είναι να ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Ήταν ξεκάθαρο στη Nokia από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία ότι η συνέχιση παρουσίας μας στη Ρωσία ήταν αδύνατη», ανέφερε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ.

Η Nokia απασχολεί 2.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, είπε μια εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, για ορισμένες θέσεις εκτός Ρωσίας, θα προσφέρουμε μεταθέσεις», ανέφερε σε ένα email.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων μας είναι προτεραιότητά μας και θέλουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές με τακτοποιημένο τρόπο», δήλωσε η Μαρία Βάισμα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ομίλου.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε «λιγότερο από το 2%» του τζίρου της Nokia το 2021 και ο όμιλος τονίζει ότι διατηρεί τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2022 «λόγω της έντονης ζήτησης σε άλλες περιοχές».

Το μεσημέρι, η μετοχή του ομίλου έχανε 1%, με την τιμή μετοχής στα 4,88 ευρώ στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι σε μια μικρή χρηματιστηριακή πτώση (-0,1%).

Χθες Δευτέρα, ο Σουηδός ανταγωνιστής της Nokia, η Ericsson, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία επ’ αόριστον και θα βάλει τους 600 υπαλλήλους της σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Η απόσυρση και το πάγωμα οικονομικών δραστηριοτήτων των δύο δυτικών κολοσσών του κλάδου στη Ρωσία αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στον κύριο ανταγωνιστή τους, την κινεζική Huawei. Οι τρεις όμιλοι μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς για την εγκατάσταση δικτύων 4G και 5G σε όλο τον κόσμο.

Ο νούμερο ένα παγκοσμίως στον κλάδο μέχρι πέρυσι, ο κινεζικός κολοσσός είδε το μερίδιό του να πέφτει υπό την επίδραση ενός κινήματος μποϊκοτάζ σε πολλές δυτικές χώρες στο οποίο ηγείτο οι ΗΠΑ.

Εκατοντάδες κυρίως δυτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους ή την αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις σημαντικές κυρώσεις που πλήττουν τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 48η ημέρα εισβολής

H λίστα Yale με τις 600 εταιρείες που εγκατέλειψαν την Ρωσία

Ουκρανία: Η Ρωσία «έχει την αντοχή» να διεξαγάγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή