Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, μειώνεται η παραγωγή

Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, μειώνεται η παραγωγή

Η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων έχει αναγκάσει τους αγρότες που καλλιεργούν ρύζι στις χώρες της Ασίας να περιορίσουν τη χρήση τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη σοδειά ενός βασικού είδους διατροφής, αναγκαίου στον μισό πληθυσμό του πλανήτη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων έχει αναγκάσει τους αγρότες που καλλιεργούν ρύζι στις χώρες της Ασίας να περιορίσουν τη χρήση τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη σοδειά ενός βασικού είδους διατροφής, αναγκαίου στον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Από την Ινδία έως το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, οι τιμές των φυτοφαρμάκων που είναι αναγκαία για την παραγωγή βασικών ειδών διατροφής έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί μόνον μέσα στο περασμένο έτος. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ρυζιού, οι σοδειές ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% μέσα στην επόμενη σεζόν συγκομιδής και το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 36 εκατ. τόνους ρυζιού.

Πρόκειται για έναν όγκο ικανό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 500 εκατ. ανθρώπων. «Είναι μια συντηρητική εκτίμηση αυτή», τονίζουν οικονομολόγοι και ειδικοί επί θεμάτων αγροτικής οικονομίας στο εν λόγω ινστιτούτο και επισημαίνουν πως τελικά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος, ιδιαιτέρως αν διαρκέσει για καιρό ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τιμές των λιπασμάτων σημειώνουν άνοδο παγκοσμίως λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία και πιο πρόσφατα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι σοδειές ρυζιού ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% μέσα στην επόμενη σεζόν.

Ομως, η εκτόξευση των τιμών των λιπασμάτων απειλεί να επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα προϋποθέτουν τη χρήση κάποιων λιπασμάτων. Οι αγρότες που καλλιεργούν ρύζι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Σε αντίθεση με το σιτάρι και το καλαμπόκι, των οποίων οι τιμές εκτοξεύθηκαν επειδή ο πόλεμος διέκοψε την παραγωγή τους ή τις εξαγωγές τους, οι τιμές του ρυζιού έχουν έως τώρα διατηρηθεί υπό έλεγχο εξαιτίας της εκτεταμένης παραγωγής σε πολλές χώρες της Ασίας και του μεγάλου όγκου αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει πως όσο αυξάνεται το κόστος των λιπασμάτων, οι αγρότες που παράγουν ρύζι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της παραγωγής τους, ενώ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές στις οποίες θα πωλούν το προϊόν τους εξαιτίας ακριβώς της επάρκειας που επικρατεί έως τώρα στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή