Οι χώρες που συνεχίζουν να «επιδοτούν» τον πόλεμο του Πούτιν

Οι χώρες που συνεχίζουν να «επιδοτούν» τον πόλεμο του Πούτιν

Στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ήταν – όπως έχει επανειλημμένως σημειωθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες – να σταματήσουν «τον πόλεμο του Πούτιν», παραλύοντας την ρωσική οικονομία

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ήταν – όπως έχει επανειλημμένως σημειωθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες – να σταματήσουν «τον πόλεμο του Πούτιν», παραλύοντας την ρωσική οικονομία. Και βέβαια το μεγαλύτερο χτύπημα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Δύση είναι στον τομέα της ενέργειας, όπου και έχουν εστιάσει οι προσπάθειες.

Τις προσπάθειες αυτές όμως φαίνεται πως εμποδίζουν ορισμένες χώρες, οι οποίες συνεχίζουν να επιδοτούν εμμέσως τον πόλεμο. Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ρωσική εισβολή συνεχίζουν να προμηθεύονται την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικής ενέργειας και διατηρούν λίγο – πολύ την ίδια εμπορική τους σχέση.

Ενδεικτικά, η Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε την ποσότητα του πετρελαίου που προμηθεύεται από την Ρωσία, το οποίο μάλιστα αγοράζει σε προνομιακή τιμή σε σχέση με τις τιμές της αγοράς που έχουν εκτοξευθεί. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters πριν από μερικές ημέρες, από το τέλος Φεβρουαρίου η Ινδία προμηθεύτηκε τουλάχιστον 13 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, ενώ ολόκληρο το 2021 είχε αγοράσει 16 εκατ. βαρέλια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή