Ισπανία: Προσωρινό πλαφόν στην τιμή αναφοράς αερίου και άνθρακα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

Ισπανία: Προσωρινό πλαφόν στην τιμή αναφοράς αερίου και άνθρακα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, θα μειώσει αμέσως το κόστος για περισσότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτών και για το 70% της βιομηχανίας.

«Η Ισπανία με αυτή την απόφαση ηγείται μιας διαρθρωτικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ωθήθηκαν προς τα πάνω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να μετριάσουν τον αντίκτυπό τους στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να θέσουν αρχικά ένα πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το όριο της τιμής που προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ τους ερχόμενους 12 μήνες.

Η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα χαμηλώσει αμέσως το κόστος για το 37% των ιδιωτών και για το 70% των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και θα ωφελήσει όλους τους καταναλωτές εντός ενός έτους. «Τους ερχόμενους 12 μήνες θα έχουμε ένα ειδικό σύστημα προστασίας στην Ιβηρική μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης αστάθειας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή