Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι το τωρινό μοντέλο αγοράς δεν λειτουργεί πια.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρώτη παραδοχή ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργεί πλέον προχώρησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δουλεύει πάνω σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισής της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι οι τιμές ηλεκτρισμού και γενικότερα της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν έχει πάρει κάποια μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα οποία όμως – όπως παραδέχτηκε η φον ντερ Λάιεν – είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και δεν επαρκούν.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τη δομή της αγοράς ενέργειας είναι ότι είναι σχεδιασμένη με βάση τις ανάγκες που υπήρχαν πριν 20 χρόνια, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν εισαχθεί στην αγορά. Τότε, οι ΑΠΕ ήταν ακριβές και η πιο ακριβή μορφή ενέργειας καθόριζε την υπόλοιπη αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, η αγορά σήμερα είναι διαφορετική, καθώς οι ΑΠΕ είναι η πιο φτηνή και αποδοτική οικονομικά μορφή ενέργειας και το φυσικό αέριο είναι το πιο ακριβό και καθορίζει την αγορά.

«Αυτό το σύστημα αγοράς δεν δουλεύει πια. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε, να το προσαρμόσουμε στις τωρινές συνθήκες που οι ΑΠΕ κυριαρχούν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει αναλάβει το σχέδιο της αναπροσαρμογής της αγοράς ηλεκτρισμού, ένα μέτρο όμως που είναι τεράστιου εύρους, πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και θα πάρει καιρό.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή