Γαλλία: Τέλος το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών – «Καμπανάκι» για τον χειμώνα στην Ευρώπη

Γαλλία: Τέλος το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών – «Καμπανάκι» για τον χειμώνα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Wood Mackenzie και όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του χειμώνα, στην περίπτωση που οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακοπούν πλήρως

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ροή φυσικού αερίου προς τη Γαλλία από τη Γερμανία έχει σταματήσει από τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η διαχειρίστρια εταιρεία του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των μειωμένων ρωσικών παραδόσεων και τη «διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία. Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η GRTgaz επανέλαβε ότι δεν «βλέπει» κινδύνους για την προμήθεια φυσικού αερίου για τη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι. Τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της Γαλλίας είναι 56% αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, λέγοντας ότι τα επίπεδα είναι ψηλότερα από το 50% όπου βρίσκονται συνήθως τέτοια εποχή.

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας, σημειώνει το AFP. Η Gazprom υποστήριξε ότι προέβη στη μείωση, προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να απορρίπτουν αυτό το σενάριο.

Στο μισό οι παραδόσεις σε Ιταλία, Σλοβακία

Στο μεταξύ, η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε θα λάβει σήμερα μόνο τον μισό όγκο φυσικού αερίου που είχε ζητήσει από τη ρωσική Gazprom, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία SPP που εισάγει ρωσικό αέριο στη Σλοβακία ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν στο μισό σήμερα, Παρασκευή. «Η μείωση των παραδόσεων κατά το ήμισυ δεν μας βλάπτει αυτή τη στιγμή δήλωσε ο επικεφαλής του SPP, χαρακτηρίζοντας ρεαλιστικό τον κίνδυνο για διακοπούν εντελώς οι ροές.

Nord Stream: Ο κίνδυνος αν σταματήσουν οι ροές

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Wood Mackenzie και όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του χειμώνα, στην περίπτωση που οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακοπούν πλήρως.

Εφόσον αυτό συμβεί, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει το «κενό» που θα δημιουργηθεί και τα αποθέματα ενδέχεται να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα αντιμετώπισης, ίσως θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στη ζήτηση», δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του τμήματος φυσικού αερίου και LNG στη Wood Mackenzie, Μάσιμο Ντι Οντοάρντο

Εάν οι ροές του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεάσει τα αποθέματα, τα οποία είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, σπέρνοντας αισιοδοξία ότι το μπλοκ θα μπορούσε να φτάσει το 80% μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, τα αποθέματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να φτάσουν μόλις το 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Και εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα αποθέματα θα γεμίσουν κατά περίπου 67%. Και στα δύο αυτά σενάρια, αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή