Η Ρωσία ξεπερνά τις κυρώσεις αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα

Η Ρωσία ξεπερνά τις κυρώσεις αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα

Ξεκάθαρη στροφή των Κινέζων υπέρ του ρωσικού πετρελαίου καταγράφεται τον Μάιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας αυτές της Σαουδικής Αραβίας και καθιστώντας τη Ρωσία τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία που επικαλείται το Reuters.

Τον Μάιο η Σαουδική Αραβία προμήθευσε την Κίνα με 1,84 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ η Ρωσία παρείχε περίπου 1,98 εκατομμύρια βαρέλια, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του αγωγού ESPO (Ανατολική Σιβηρία – Ειρηνικός Ωκεανός) και θαλάσσιων μεταφορών.

Τον Απρίλιο η Ρωσία είχε στείλει περίπου 1,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ η Σαουδική Αραβία έδινε 2,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πράγμα που δείχνει τη σαφή στροφή των Κινέζων υπέρ του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία ανέκτησε την πρώτη θέση των προμηθευτών στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο ύστερα από 19 μήνες, και αποδεικνύουν ότι η Μόσχα είναι σε θέση να βρει αγοραστές για το πετρέλαιο της παρά τις δυτικές κυρώσεις, αν και αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές.

Τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, που ήταν η τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η Κίνα συνέχισε να λαμβάνει ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως μεταφέρεται ως προμήθειες από άλλες χώρες. Τα επίπεδα εισαγωγών είναι περίπου ισοδύναμα με το 7% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή