Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία

Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία

Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 (εκ των τριών επιπέδων) του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

  • της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου,
  • του συναγερμού, στο οποίο εισέρχεται πλέον η Γερμανία,
  • της έκτακτης ανάγκης.

Το «στάδιο συναγερμού» της φάσης 2 σηματοδοτεί ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Η ενεργοποίησή του προβλέπεται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Στο τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, θα έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.

«Οικονομική επίθεση από Πούτιν»

«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία. Διαβεβαίωσε ότι η παροχή αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας».

Όπως ανέφερε, «πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας». Υπογράμμισε εξάλλου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια – με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων λύσεων στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom, η Γερμανία, όπως και οι Ολλανδία και Αυστρία, έχουν ήδη επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κάνουν χρήση άνθρακα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε (μεταξύ άλλων εφημερίδων) στην «Κ» την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσουμε προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε.

Παράλληλα, ο (Φιλελεύθερος) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε θέμα επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Πρόκειται για πολιτική στην οποία αντιτάσσονται σθεναρά οι Πράσινοι (που ανήκουν και αυτοί στον κυβερνητικό συνασπισμό) και που μέχρι πρότινος εθεωρείτο πολιτικά ανέφικτη.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή