Στα 2 τρισ. δολάρια η αξία συγχωνεύσεων, εξαγορών το α΄ εξάμηνο

Στα 2 τρισ. δολάρια η αξία συγχωνεύσεων, εξαγορών το α΄ εξάμηνο

Στα υψηλά επίπεδα των 2 τρισ. δολαρίων έφθασαν οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις κατά το α΄ εξάμηνο τρέχοντος, παρά τις αντιξοότητες του πληθωρισμού, την άνοδο των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παράγοντες οι οποίοι κατατρώγουν την εμπιστοσύνη και αποτρέπουν ορισμένες συμφωνίες να υλοποιηθούν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά επίπεδα των 2 τρισ. δολαρίων έφθασαν οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις κατά το α΄ εξάμηνο τρέχοντος, παρά τις αντιξοότητες του πληθωρισμού, την άνοδο των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παράγοντες οι οποίοι κατατρώγουν την εμπιστοσύνη και αποτρέπουν ορισμένες συμφωνίες να υλοποιηθούν. Το εν λόγω διάστημα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ανακοινώθηκαν είκοσι πέντε συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, που ήταν κατά 12% αυξημένες εν συγκρίσει με το α΄ εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, και σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Refinitiv, ο συνολικός όγκος των συμφωνιών μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο, ενώ ακυρώθηκαν άλλες αξίας 286,2 δισ. δολαρίων. Συν τοις άλλοις, διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να μην οριστικοποιηθούν ή να καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν πέραν του αναμενομένου. Επί παραδείγματι, ο ιδρυτής και επικεφαλής της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Ελον Μασκ, έχει επανειλημμένως απειλήσει να αποσυρθεί από την εξαγορά του Twitter με τίμημα 44 δισ. δολάρια και η Broadcom προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διεξαχθούν μακροχρόνιες έρευνες για τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό από την προτεινόμενη εξαγορά της εταιρείας λογισμικού νέφους VMware, ύψους 69 δισ. δολαρίων. Η πώληση ύψους 66 δισ. δολαρίων του βρετανικού βραχίονα ημιαγωγών της SoftBank στη Nvidia διεκόπη τον Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών των ρυθμιστικών αρχών. Προ ολίγων ημερών η Walgreens Boots Alliance σταμάτησε την πώληση της αλυσίδας φαρμακείων της Boots. Τα στελέχη των τραπεζικών ομίλων που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ προετοιμάζονται επίσης για μια πιο εχθρική προσέγγιση από τους αξιωματούχους που τοποθέτησε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. «Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να αποθερμάνει την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών και αυτό θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα», παρατηρεί ο Ερικ Σουίντενμπεργκ, συνεπικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Simpson Thacher & Bartlett. «Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα στρέφεται εναντίον πολλών συμφωνιών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάνει πιο συχνά». Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές πέρυσι είχαν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και αυτό εν μέρει αποδόθηκε στην άνθηση των αγορών και στα εκτεταμένα μέτρα τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ανακοινώθηκαν είκοσι πέντε συμ- φωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες στις ΗΠΑ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά από πέρυσι αναφορικά με τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ανερχόμενες σε αξία σε 950 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει μείωση κατά ποσοστό 28% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η περυσινή έκρηξη οφείλεται εν πολλοίς στις ειδικού σκοπού εταιρείες, οι οποίες με την κινητικότητά τους τροφοδότησαν τον όγκο των συναλλαγών. Εκτοτε υπήρξε μεγάλη παρακμή στη δραστηριότητά τους, ενώ και όσοι ασχολούνται με την εκπόνηση σχεδίων εξαγορών και συγχωνεύσεων δείχνουν περισσότερο απαισιόδοξοι πλέον με τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή