Ανάπτυξη 1,4% στη Σουηδία το δεύτερο τρίμηνο

Ανάπτυξη 1,4% στη Σουηδία το δεύτερο τρίμηνο

Αιφνιδίασε χθες τους οικονομολόγους η Σουηδία, όταν ανακοίνωσε πως το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ανέκαμψε από τη συρρίκνωση των προηγούμενων μηνών και σημείωσε ανάπτυξη, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό και την παγκόσμια επιβράδυνση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε χθες τους οικονομολόγους η Σουηδία, όταν ανακοίνωσε πως το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ανέκαμψε από τη συρρίκνωση των προηγούμενων μηνών και σημείωσε ανάπτυξη, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό και την παγκόσμια επιβράδυνση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της Σουηδίας σημείωσε ανάπτυξη 1,4% σε σύγκριση με τους αμέσως προηγούμενους τρεις μήνες. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για αύξηση ΑΕΠ από 0,7% έως 1,1% στην καλύτερη περίπτωση. Παρά την ανάκαμψη στην οποία κατατείνουν τα στοιχεία, το μέλλον για τη χώρα της Σκανδιναβίας φαίνεται αβέβαιο, καθώς οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους καταναλωτές να δηλώνουν απαισιόδοξοι και μάλιστα στον χειρότερο βαθμό από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ οι σημαντικοί εταίροι της Σουηδίας από την Ευρωζώνη βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Τους τελευταίους μήνες οι προβλέψεις για την οικονομία της Σουηδίας ήταν ολοένα και πιο απαισιόδοξες, με επαναλαμβανόμενες επί τα χείρω αναθεωρήσεις. Αιτία βέβαια η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και της κρίσης στην εγχώρια αγορά στέγης. Σημειωτέον ότι προ ημερών μέσα στον Ιούλιο η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Σουηδίας στο 1,3% για φέτος, που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Είναι πάνω και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση ΑΕΠ από 0,7% έως 1,1%.

Τα βελτιωμένα στοιχεία ενδέχεται, πάντως, να ενθαρρύνουν την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, που προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια. Σημειωτέον ότι στη Σουηδία ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών . Οι πρώτες της κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη επιφέρει κάποια επιβράδυνση στην αγορά στέγης της χώρας, έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση την οικοδομική δραστηριότητα, ενώ έχουν προκαλέσει αποκλιμάκωση των τιμών που υποχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η κεντρική τράπεζα τόνισε πάντως πως θεωρεί αναμενόμενες αυτές τις παρενέργειες και απολύτως αποδεκτές, δεδομένης της προτεραιότητάς της να αναχαιτίσει τις επιθετικές αυξήσεις των τιμών. Σχεδιάζει συγκεκριμένα να οδηγήσει τα επιτόκια στο 2% προς τα τέλη του έτους από το επίπεδο του 0,75% στο οποίο βρίσκονται σήμερα

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή