Ανάπτυξη σε λογικό πλαίσιο «βλέπει» τώρα το Πεκίνο

Ανάπτυξη σε λογικό πλαίσιο «βλέπει» τώρα το Πεκίνο

Το Πεκίνο παραδέχεται εμμέσως και συγκεκαλυμμένα πως δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 5,5% που είχε θέσει για ανάπτυξη. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης, η πολιτική ηγεσία της δεύτερης οικονομίας στον πλανήτη τόνισε πως η κινεζική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται «μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο παραδέχεται εμμέσως και συγκεκαλυμμένα πως δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 5,5% που είχε θέσει για ανάπτυξη. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης, η πολιτική ηγεσία της δεύτερης οικονομίας στον πλανήτη τόνισε πως η κινεζική οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται «μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο». Το γεγονός, όμως, ότι παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένο στόχο προδίδει ότι και το Πεκίνο αποδέχεται πλέον την κοινή διαπίστωση ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη ανάπτυξης 5,5% εν μέσω παρατεταμένων lockdowns συχνά σε μεγάλες εμπορικές μητροπόλεις της χώρας. Είναι η δεύτερη φορά που η Κίνα παραλείπει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο στόχο μετά το πρώτο έτος της πανδημίας, όταν αναγκάστηκε να ακυρώσει όλους τους στόχους της και να το ανακοινώσει καθώς η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν στην ύφεση του πρώτου κύματος και των πρώτων σκληρών lockdowns.

Αιτία αυτή τη φορά είναι βέβαια η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει υιοθετήσει η Κίνα και στην οποία εμμένει κατηγορηματικά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Στα συμπεράσματα της συνεδρίασης της πολιτικής ηγεσίας αναφέρεται, πάντως, πως τα στελέχη της κυβέρνησης θα «καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Παραδέχεται εμμέσως πως δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 5,5%.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση σε τοπικές και περιφερειακές αρχές να εργαστούν ώστε να επιτύχουν τους στόχους για ανάπτυξη οι οικονομικά ισχυρότερες επαρχίες της Κίνας. Προσθέτει μάλιστα πως οι οικονομικά ισχυρότερες επαρχίες πρέπει να αναπληρώσουν τα κενά που αφήνουν οι ασθενέστερες και προπαντός όσες έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεσή της.

Στις αρχές Ιουλίου η Κίνα ανακοίνωσε πως η οικονομία της συρρικνώθηκε ραγδαία το β΄ τρίμηνο και αιτία ήταν βέβαια τα σκληρά lockdowns που επιβλήθηκαν σε οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και εμπορικά κέντρα της χώρας, όπως η Σαγκάη, που είναι ένα από τα πλέον πολυάσχολα εμπορικά λιμάνια του κόσμου. Αρνητικός παράγοντας που υπονομεύει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας είναι, άλλωστε, η κρίση του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς στέγης, των κλάδων που στήριξαν επί πολλά χρόνια την ανάπτυξή της. Τώρα οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώνονται σταθερά επί 11 συναπτούς μήνες.

Πηγή: CNBC, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή