Ουκρανία: Το Κίεβο θεωρεί μονόδρομο τη βοήθεια από το ΔΝΤ

Ουκρανία: Το Κίεβο θεωρεί μονόδρομο τη βοήθεια από το ΔΝΤ

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου ύψους 5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είχε διττό ρόλο για την Ουκρανία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου ύψους 5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είχε διττό ρόλο για την Ουκρανία. Δεν είναι μόνο ότι θα ενίσχυε οικονομικά την εξαθλιωμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά θα καθησύχαζε και τους ξένους πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάστασή της βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περίπου 18 μήνες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15 με 20 δισ. δολαρίων, το οποίο θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας, δηλώνει στο Reuters ο οικονομικός σύμβουλος, Όλεγκ Ουστένκο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με το Ταμείο αναφορικά με το πιθανό αίτημα και όπως τόνισε ο Ουστένκο, στόχος πρέπει να είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα σχόλιά του έρχονται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεφτσένκο, δήλωσε στο Reuters ότι θα ζητήσει έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια -ένα ποσό που θα τοποθετούσε την Ουκρανία πολύ υψηλότερα από το «όριο πρόσβασης» του ταμείου για δανεισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή