Παρατεταμένη ξηρασία απειλεί την αγροτική παραγωγή της Κίνας

Παρατεταμένη ξηρασία απειλεί την αγροτική παραγωγή της Κίνας

Σοβαρότατη απειλή για τις καλλιέργειες και τις σοδειές στην Κίνα αποτελούν πλέον οι ακραίες θερμοκρασίες στη χώρα, εξαιτίας των οποίων έχουν στερέψει πολλές πηγές νερού. Οι Αρχές προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια του ασιατικού οικονομικού γίγαντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατη απειλή για τις καλλιέργειες και τις σοδειές στην Κίνα αποτελούν πλέον οι ακραίες θερμοκρασίες στη χώρα, εξαιτίας των οποίων έχουν στερέψει πολλές πηγές νερού. Οι Αρχές προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια του ασιατικού οικονομικού γίγαντα. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της, τουλάχιστον από το 1961, οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, που η Κίνα γνωρίζει τόσο ζεστό καλοκαίρι, με έναν τόσο ισχυρό και προπαντός τόσο παρατεταμένο καύσωνα. Ο ποταμός Γιανγκτσέ, βασική πηγή πόσιμου νερού στη χώρα, έχει ξεραθεί σε πολλές περιοχές, ενώ επί δύο μήνες η μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει διαρκώς προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές κινεζικές πόλεις. Υποχρεώνει, παράλληλα, τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν πρωτίστως πρόκληση για τη γεωργική παραγωγή σε μια χώρα που ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες δεν επαρκούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ως εκ τούτου, την Τρίτη τέσσερα υπουργεία κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθούν οι καλλιέργειες και να χρησιμοποιείται κάθε σταγόνα νερού «με οικονομία».

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί εξέφραζαν ήδη την ανησυχία τους για τις σοδειές στην Κίνα, καθώς οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν τη σπορά της άνοιξης. Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα, διότι η χώρα έχει πληγεί από λιμούς επανειλημμένως στην Ιστορία της.

Οι Αρχές προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κιν- δύνου για την επισιτιστική ασφάλεια του ασιατικού οικονομικού γίγαντα.

Η Κίνα παράγει περισσότερο από το 95% των αναγκών της σε ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Ομως οι κακές σοδειές κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εισαγωγές στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, την ώρα που ήδη υπάρχουν πιέσεις στην προσφορά σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ σε πολλές κινεζικές πόλεις, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στις αρχές Αυγούστου η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας παραδέχθηκε ότι η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί από το 1951 με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Λόγω της έλλειψης νερού για τις καλλιέργειές της, η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητά βροχές, ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή