Στροφή στην πυρηνική ενέργεια για την Ιαπωνία και την Ινδία

Στροφή στην πυρηνική ενέργεια για την Ιαπωνία και την Ινδία

Φόβοι για ελλείψεις φορτίων λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και η Ιαπωνία, που μόλις πριν από 11 χρόνια γνώρισε τον τρόμο του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, υποκύπτει τώρα στο δέλεαρ της πυρηνικής ενέργειας.

Ο φόβος των διακοπών στην ηλεκτροδότηση και η ανάγκη να περιορίσει τις εισαγωγές ενέργειας εξωθούν τη νησιωτική χώρα με το τραυματικό παρελθόν όχι μόνο να επαναλειτουργήσει αδρανείς πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και να αναπτύξει νέες μονάδες που θα λειτουργούν με τις τεχνολογίες νέας γενιάς. Στα σχέδια της κυβέρνησης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, και μάλιστα στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον «πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας».

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση μελετάει την ανάπτυξη και κατασκευή νέων αντιδραστήρων ώστε να αποφευχθούν οι πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας που έφτασε στα όριά του και παρουσίασε προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προσέθεσε πως για να περιορίσει η χώρα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει επτά αντιδραστήρες, αρχής γενομένης από το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν και πάλι οι 17 από τους συνολικά 33 αντιδραστήρες της χώρας.

«Η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας μας», τόνισε ο κ. Κισίντα, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την ενεργειακή κρίση και να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία που, όπως υπογράμμισε, «με την εισβολή της στην Ουκρανία άλλαξε την παγκόσμια κατάσταση σε ό,τι αφορά την ενέργεια».

Η είδηση οδήγησε σε άνοδο 10% τη μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας στη χώρα, της Tokyo Electric Power Co., που διαχειρίζεται μία από τις αδρανείς μονάδες πυρηνικής ενέργειας στην επαρχία Νιιγκάτα. Παράλληλα σημείωσε άνοδο 6,9% η μετοχή της Mitsubishi Heavy Industries, που κατασκευάζει αντιδραστήρες, και 5,5% η μετοχή της χαλυβουργίας Japan Steel Works.

Η Ινδία προχωράει στην ανάπτυξη δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 700 μεγαβάτ.

Την ίδια στιγμή κι ενώ πολλές χώρες ανά τον κόσμο βλέπουν στην πυρηνική ενέργεια τη διέξοδο από την ενεργειακή κρίση, η Ινδία αναπτύσσει και επεκτείνει τα πυρηνικά σχέδιά της. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει ακόμη ένα μεγάλο πυρηνικό σχέδιο μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, κοινοπραξία του κρατικού μονοπωλίου της Ινδίας με την εταιρεία NTPC Ltd, η οποία χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά άνθρακα για την παραγωγή και διάθεση ενέργειας στον ταχύτερο αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου, συνομιλεί με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη δύο πυρηνικών αντιδραστήρων 700 μεγαβάτ στην κεντρική επαρχία της Μάντια Πραντές. Εχει προηγηθεί προ ημερών ανακοίνωση της NTPC ότι κάνει το ντεμπούτο της στην πυρηνική ενέργεια με δύο αντιδραστήρες στη βόρεια επαρχία της Χαριάνα.

Μέχρι στιγμής, η Ινδία διαθέτει έξι γιγαβάτ πυρηνικής παραγωγικής δυνατότητας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγικής δυνατότητας από πυρηνική ενέργεια μετά την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, έχει αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή σχεδόν τριπλάσια παραγωγική δυνατότητα από πυρηνική ενέργεια.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή