Ενεργειακή κρίση: Κλίμα συναγερμού στην Ευρώπη λόγω της εκτίναξης των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ενεργειακή κρίση: Κλίμα συναγερμού στην Ευρώπη λόγω της εκτίναξης των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της εκρηκτική ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν προς έναν δύσκολο χειμώνα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν προς έναν δύσκολο χειμώνα

Ειδικότερα, έπειτα από έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF (τιμές αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά) σκαρφάλωσε χθες μέχρι και τα 319,9 ευρώ/μεγαβατώρα πριν υποχωρήσει το μεσημέρι στα 313,9 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 554,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπλέον, καταιγίδα μακράς διαρκείας προεξοφλούν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τη χειμερινή περίοδο, με τιμή στα 315,9 ευρώ/μεταβατώρα το τέταρτο τρίμηνο του έτους και πάνω από τα 300 ευρώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε ασύλληπτα επίπεδα, πάνω από τα 700 ευρώ/μεγαβατώρα, κινούνται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, με την Ιταλία να κρατάει σταθερά πλέον τα σκήπτρα της ακριβότερης αγοράς με τιμή μεγαβατώρας σήμερα στα 716 ευρώ.

Στις εξαιρέσεις, επίσης σταθερά, βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ισπανία (175,33 ευρώ), λόγω της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως και η Πολωνία (352,39), λόγω δωρεάν δικαιωμάτων CO2, και οι όχι συνήθεις «φθηνές» αγορές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με τιμή στα 402,03 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με εξαίρεση την Ιταλία, δηλαδή, οι κατά παράδοση ακριβότερες αγορές του Νότου εμφανίζονται οι λιγότερο ευάλωτες και αυτό το οφείλουν στο μειονέκτημα –για κανονικές συνθήκες– των περιορισμένων διασυνδέσεων, που στην παρούσα συγκυρία μετατρέπεται σε πλεονέκτημα.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία

Πάνω από τα 800 ευρώ αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος στη Γερμανία για το επόμενο έτος σήμερα και είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα γερμανικά προθεσμιακά στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας έφτασαν επίσης επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας έως και τα 829 ευρώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο βάθος ολόκληρης της εβδομάδας, η τιμή για τη Γερμανία έχει αυξηθεί έως και 48%.

Αντίστοιχα, άνω των 1.000 ευρώ αναρριχήθηκε η τιμή του ρεύματος στη Γαλλία για το 2023, καταγράφοντας δεκαπλάσια αύξηση του κόστους τους τελευταίους 12 μήνες. 

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Γαλλίας για το επόμενο έτος ενισχύθηκαν έως και 13% στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η αύξηση έχει φτάσει το 24%.

Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του μπλοκ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας» ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Τσέχο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή