Eni: Ο αγωγός EastMed θα ολοκληρωθεί έως το 2025

Eni: Ο αγωγός EastMed θα ολοκληρωθεί έως το 2025

Ο αγωγός Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, δήλωσε την Τρίτη ο Chief Operating Officer της Eni, Γκουίντο Μπρούσκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο, σύμφωνα με το Reuters

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγωγός EastMed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, δήλωσε την Τρίτη ο Chief Operating Officer της Eni, Γκουίντο Μπρούσκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο EastMed είναι υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Σημειώνεται ότι την άνοιξη οι ΗΠΑ είχαν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον EastMed. Σε συνέντευξή της στην «Κ», η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είχε δηλώσει ότι «απομακρυνόμαστε από έναν βαρύ αγωγό στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Όλοι χρειάζονται ενέργεια τώρα».

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Επίσπευση της ανάπτυξης του αερίου της Ανατολικής Ευρώπης

Στις προσπάθειες επίσπευσης της ανάπτυξης των πηγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε στο μεταξύ η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

Με ανάρτησή της στο Twitter, από το Μιλάνο όπου βρίσκεται για την Έκθεση και το Συνέδριο Ενέργειας με τίτλο Gastech, η κ. Πηλείδου σημείωσε: «Ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Gastech με τους συναδέλφους μου από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, καθώς και το East Mediterranean Gas Forum και την ΕΝΙ, με θέμα την αξιοποίηση της συμμετοχής μας, προκειμένου να επισπεύσουμε την ανάπτυξη του αερίου της Ανατολικής Ευρώπης. H Κύπρος και η περιοχή μπορούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες νέων ενεργειακών πηγών».

Πιο κοντά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

Μπορεί από μόνο του το νέο κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της Κύπρου, που ανακοίνωσαν η ΕΝΙ και η Total τον Αύγουστο, να μην συνιστά ένα game changer, αλλά αν αθροιστεί με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή ενισχύει σημαντικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Λευκωσίας.

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν στον στόχο Cronos-1 σε συνδυασμό με τη νέα γεώτρηση που ανακοινώθηκε στον Zeus 1 δίνουν προοπτικές να εξελιχθεί το οικόπεδο 6 σε ένα δεύτερο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε από την πρώτη ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο οικόπεδο 12 η αμερικανική Noble Energy. Το καλοκαίρι του 2015 ανακοινώθηκε ότι από την αξιολόγηση των δεδομένων υπολογίζεται ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι της τάξης των 4,5 τρισ. κυβικών ποδών που καθιστούν την αξιοποίησή του οικονομικά βιώσιμη. Το συγκεκριμένο κοίτασμα μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο. Στα τέλη του 2016 παραχωρήθηκε το οικόπεδο 10 στην Exxon Mobil, η οποία δύο χρόνια αργότερα πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κοίτασμα που εντοπίσθηκε υπολογίζεται από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει επίσης μια ακόμη γεώτρηση στο οικόπεδο 6, στον στόχο «Καλυψώ», τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα της τάξης των 2 τρισ. ποδών. Αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του Cronos-1 δίνουν τη δυνατότητα ενός σχεδίου συνολικής αξιοποίησης του οικοπέδου 6, αφού πλέον οι εκτιμώμενες ποσότητες προσεγγίζουν αυτές του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη της Ευρώπης για μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από άλλους παρόχους, εκτός Ρωσίας, ενισχύουν τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή AOZ αλλά και επαναφέρουν στο τραπέζι τις εναλλακτικές της μεταφοράς του καυσίμου προς τις ευρωπαϊκές αγορές είτε με τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας επί κυπριακού εδάφους είτε με επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού EastMed.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή