Νέα δικαστική νίκη της Κομισιόν επί της Google – Επιβολή προστίμου άνω των 4,1 δισεκ. ευρώ

Νέα δικαστική νίκη της Κομισιόν επί της Google – Επιβολή προστίμου άνω των 4,1 δισεκ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει την εταιρεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η Google υπέστη την Τετάρτη τη δεύτερη δικαστική ήττα της σε λιγότερο από ένα χρόνο καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης συμφώνησε με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ότι είχε καταχραστεί την κυριαρχία της, αλλά μείωσε το πρόστιμο κατά 5% λόγω διαφωνίας σε ένα σημείο.

Η Google έχασε τη δίκη σε δεύτερο βαθμό σχετικά με πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, που πρόκειται για την πρώτη από μια τριάδα υποθέσεων.

«Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και παρόχους κινητών δικτύων προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της», ανέφερε το δικαστήριο.

«Για να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ωστόσο σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισεκατ. ευρώ στην Google, με το σκεπτικό της να διαφέρει από ορισμένες απόψεις από αυτό της Επιτροπής», ανέφεραν οι δικαστές.

Η απόφαση συνιστά ενίσχυση για την Επίτροπο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Φεστάγκερ, ύστερα από αποτυχίες σε υποθέσεις που αφορούν άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel και η Qualcomm φέτος.

Η επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταπολεμήσει τους γίγαντες της τεχνολογίας με υψηλά πρόστιμα για να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Η Επιτροπή στην απόφασή της το 2018 είπε ότι η Google χρησιμοποίησε το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της στη γενική αναζήτηση στο Διαδίκτυο μέσω πληρωμών σε μεγάλους κατασκευαστές και παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας και περιορισμών.

Η Google αντέτεινε ότι ενήργησε όπως αμέτρητες άλλες επιχειρήσεις και ότι τέτοιες πληρωμές και συμφωνίες βοηθούν να παραμείνει το Android ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα, επικρίνοντας την απόφαση της ΕΕ ως ασυμβίβαστη με την οικονομική πραγματικότητα των πλατφορμών λογισμικού για κινητά.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr