Ε.Ε.: Υπό εξέταση «ευέλικτο» πλαφόν στο αέριο

Ε.Ε.: Υπό εξέταση «ευέλικτο» πλαφόν στο αέριο

«Ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ενέχει κινδύνους και οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ανάμεσά τους και ένα πιθανό προσωρινό «ευέλικτο» όριο στην τιμή του ολλανδικού TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

«Ένας δρόμος προς τα εμπρός θα ήταν να εξετάσουμε έναν ευέλικτο περιορισμό τιμολόγησης σε σχέση με το TTF με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου, κυρίως LNG, στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης.

Όπως τόνισε, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν προσωρινό, ενώ η Ε.Ε. εργάζεται για έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών έναντι του TTF. Πρόσθεσε ότι ένα ευρύ πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου ενέχει κινδύνους και οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί.

«Η Ε.Ε. μπορεί να μάθει από Ισπανία – Πορτογαλία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μάθει από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και το σχέδιο αυτό δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε επίσης η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτόματα κατάλληλα για την Ευρώπη» είπε, επικαλούμενη τους πολλούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιβηρική χερσόνησο, τους οποίους πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν διαθέτουν.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. διαθέτει αρκετά αποθέματα για να βγει ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο, εφόσον ο καιρός είναι ήπιος.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή